Свет

Други круг председничких избора у Словачкој: Проруска или прозападна оријентација

Следеће и последње сучељавање између Корчока и Пелегринија одржаће се 6. априла
Други круг председничких избора у Словачкој: Проруска или прозападна оријентација© Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

У другом кругу избора за председника Словачке наћи ће се некадашњи прозападни министар спољних послова Иван Корчок, који је тријумфовао у првом кругу (42,5 одсто освојених гласова), и коалициони партнер актуелног премијера Роберта Фица – Петер Пелегрини (37 одсто подршке гласача), иначе председник парламента и лидер владајуће партије Хлас.

Ко ће однети победу одлучиће пре свега однос кандидата према спољној политици – Пелегрини, коме су анкете прогнозирале тријумф, подржава проруске ставове премијера, као и одлуку да се Украјини не шаље оружје, док је Корчук критичан према томе куда иде Словачка под садашњим руководством истичућу да руши мостове са суседима Чешком и Пољском, односно изолује је из ЕУ и НАТО-а, преноси "Еурактив".

Следеће и последње сучељавање између Корчока и Пелегринија одржаће се 6. априла.

У прилог Пелегринију, који сматра да већина Словака не жели либерално-десно-прогресивног председника, иду гласови трећерангираног кандидата Штефана Харабина, проруског бившег министра правде који je освојио 11,7 одсто подршке и који добро корепсондирају с Фицовом коалицијом.

Иначе, пре оснивања странке Хлас 2020. године, Пелегрини је скоро две деценије био члан партије Смер и имао кључну улогу у формирању садашње коалиције. Такође, као први човек скупштине, помаже Фицовој коалицији да реформише Специјално тужилаштво, укључујући реформу кривичног закона.

image
VV inauguration
banner