Свет

Када тону, да бар буде политички коректно: Краљевска морнарица издваја 2,4 милиона за "воук" тимове

Упркос бројним проблемима, Министарство одбране Велике Британије је од 2019. до 2022. године потрошило 1,5 милиона фунти на "кампање и иницијативе посвећене етничким мањинама и женама"
Када тону, да бар буде политички коректно: Краљевска морнарица издваја 2,4 милиона за "воук" тимове© Photo by Dan Kitwood/Getty Images

Краљевска морнарица је последњих година издвојила 2,4 милиона фунти на "друштвено освешћени" тим за различитост и инклузију, и то у тренутку у ком су буџети за одбрану ограниченији него икада, признали су министри, преноси британски "Дејли мејл".

Иако секретар за одбрану Велике Британије Грант Шапс води рат против "воук" и "расипничког наметања различитости", укључујући позивање маринаца и морнара да буду "официри за разноликост и инклузију", његов парламентарни подсекретар Ендрју Марисон је признао да је од 2019. године потрошио седмоцифрену суму на различите "друштвено освешћене" службе и њихово особље у морнарици.

"Морнарица је потрошила 2.445.980 фунти на плате за људе запослене на позицијама 'посвећеним политици различитости и инклузије од 2019. до 2023. године'", рекао је Марисон.

У фебруару 2024. године државни секретар за одбрану је затражио темељну ревизију политике диверзитета у одбрани, која је тренутно у току, додао је Марисон.

Утврђено је и да је Министарство одбране Велике Британије од 2019. до 2022. године потрошило 1,5 милиона фунти на "кампање и иницијативе посвећене етничким мањинама и женама". 

Зашто је процењено да, у тренутку у ком се Краљевска морнарица суочава са огромним изазовима, политичка коректност заслужује толика улагања, није сасвим јасно.

Наиме, да наведемо само неке од проблема, почетком године је саопштено да британска морнарица више нема бродове за снабдевање и да је у потпуности зависна од савезника када је реч о допуњавању залиха хране и муниције на мору.

Такође, зна се да мучи велику муку с регрутацијом, а има толико мало морнара да ће повући два ратна брода ХМС Вестминстер и ХМС Аргил како би попунила своју нову класу фрегата.

У очајничком покушају да ангажује нове регруте, Краљевска морнарица окренула се шеми "поведи пријатеља".

Команда Краљевских маринаца понудила је награду за регрутацију од 500 фунти (око 600 долара) свакоме ко успе да "охрабри" пријатеља да се пријави. "Дејли мејл" наводи да је су војни званичници толико "очајни" да су прибегли оваквом начину регрутовања, будући да се број новајлија драстично смањује.

Поред тога, занимљиво је да је британска морнарица крајем прошле недеље "изгубила" митраљез опште намене (ГПМГ) на мору, пренео је лондонски "Телеграф".

image
VV inauguration
banner