Свет

Америчка министарка прети Кини: "Значајне последице" уколико њене фирме подрже Русију

До упозорења долази након што је државни секретар САД Ентони Блинкен рекао шефовима дипломатија ЕУ и НАТО-а да Пекинг веома помаже Москви посебно у свемирској технологији
Америчка министарка прети Кини: "Значајне последице" уколико њене фирме подрже РусијуGetty © Photo by Ken Ishii - Pool/Getty Images

Сједињене Државе су упозориле Кину на "значајне последице" ако њене компаније подрже Москву у сукобу с Кијевом, што је једна од најоштријих порука упућених Пекингу, преноси "Фајненшел тајмс".

"Министарка финансија Џенет Јелен нагласила је да компаније, укључујући оне у Народној Републици Кини, не смеју да пружају материјалну подршку рату Русије против Украјине, те да ће сносити значајне последице ако то учине", саопштило је Министарство финансија САД након разговора у Гуангџоу, где се састала с вицепремијером Кине Хе Лифенгом, гувернером централне банке и другим званичницима.

По речима тројице неименованих извора, ово упозорење долази након што је државни секретар САД Ентони Блинкен рекао министрима спољних послова ЕУ и НАТО-а да Пекинг помаже Москви "у забрињавајућем обиму" и пружа јој "алатке, савете и стручну помоћ".

Блинкен је посебно истакао кинеску помоћ руској производњи оптичке опреме у свемирској технологији, која, по његовим речима, не само што доприноси снази Русије већ и прети другим државама.

"Упозорења су била експлицитна. Атмосфера у просторији се променила, било је упечатљиво", пише "Фајненшел тајмс".

Од почетка руске Специјалне војне операције западне земље су увеле бројне пакете санкција Русији не би ли јој економски наудили, те спречили њено напредовање на фронту. Али Москва је успела да одржи своју економију и да повећа своју одбрамбену индустрију великим делом захваљујући проширеној трговини с Кином, увозу из трећих земаља тзв. робе двоструке намене која се може користити за производњу оружја, као и директним војним залихама из Северне Кореје и Ирана.

"С Кином смо били јасни – видимо да Русија има корист од робе коју јој кинеске фирме испоручују. Кина је пак то негирала, нагласивши да је њихова политика да Русији не пружају војну подршку", изјавила Џенет Јелен, те додала да верује да је постигнут напредак у вези с одређеним финансијским институцијама које су за САД забрињавајуће.

image