Свет

Директор ЦИА у Каиру: Нови предлог за прекид ватре између Израела и Хамаса

Поред ослобађања талаца, САД желе и да се Палестинци са севера Газе врате у своје домове
Директор ЦИА у Каиру: Нови предлог за прекид ватре између Израела и Хамаса© Tanjug/AP Photo/Fatima Shbair

Директор америчке Централне обавештајне агенције (ЦИА) Бил Бернс представио је нови предлог на преговорима о прекиду ватре између Израела и Хамаса на састанку одржаном у Каиру, преноси Си-Ен-Ен позивајући се на неименовани извор.

Амерички предлог укључује ослобађање већег броја Палестинаца из израелских затвора у замену за 40 талаца које Хамас држи у Гази.

Извор телевизије наводи да би САД желеле и да Палестинцима са севера Газе, који су због рата побегли на југ, буде дозвољено да се врате у своје домове.

Састанку који је одржан током викенда присуствовали су катарски, египатски и израелски званичници и сви су наводно потврдили да ће проучити нови предлог Вашингтона.

У исто време, представници Хамаса састали су се у Каиру са званичницима египатске обавештајне службе, јавили су локални медији.

Рат између Израела и Хамаса избио је 7. октобра, када је палестинска група упала на југ Израела и убила око 1.200 људи и узела више од 250 талаца.

У израелској офанзиви на Појас Газе до сада je убијено више од 33.100 Палестинаца, наводе из министарства здравља у Гази којим управља Хамас.

image
VV inauguration
banner