Свет

Хамас: Нема напретка у преговорима, Израел није променио позицију

Хамас захтева окончање израелске офанзиве и потпуно повлачење израелске војске са разорене територије, док Израел жели споразум о ослобађању талаца из Газе у замену за одређени број Палестинаца у његовим затворима без обавезе да оконча рат
Хамас: Нема напретка у преговорима, Израел није променио позицијуwww.globallookpress.com © IMAGO/Omar Ashtawy apaimages

У новој рунди преговора о прекиду ватре у Гази, којој су присуствовале и делегације Израела, Катара и Сједињених Америчких Држава, није постигнут напредак, рекао је за Ројтерс неименовани званичник Хамаса.

"Нема промене у позицији израелских окупатора и стога нема ништа ново у преговорима у Каиру. Још нема напретка", рекао је он након састанка у Каиру.

Раније данас, египатски државни канал "Ел Кахера њуз" цитирао је високо позиционирани египатски извор који је рекао да је постигнут напредак у преговорима.

Израел и Хамас су у недељу послали тимове у Египат након што је у суботу стигао директор ЦИА Вилијам Бернс.

Израел и Хамас, који ратују у Појасу Газе од октобра, до сада нису успели да реше несугласице око својих главних захтева.

Хамас захтева окончање израелске офанзиве и потпуно израелско повлачење са разорене територије, док Израел жели споразум о ослобађању талаца из Газе у замену за известан број Палестинаца у његовим затворима без обавезе да оконча рат.

Хамас је у недељу поновио своје захтеве, у шта улази и трајан прекид ватре, повлачење израелских трупа из Газе, повратак расељених Палестинаца, као и размена палестинских затвореника за израелске таоце.

Рат између Израела и Хамаса избио је 7. октобра, када је палестинска милитантна група упала на југ Израела и убила око 1.200 људи и отела више од 250.

У офанзиви на Појас Газе коју је Израел покренуо као одговор на напад Хамаса убијено је више од 33.100 Палестинаца, према подацима министарства здравља у Гази.

image
VV inauguration
banner