Свет

Леонид Савин: Четири сценарија корпорације "Ранд" за свет после сукоба у Украјини

Сви сценарији су писани из перспективе интереса САД, примећује руски геополитичар, и зато не предвиђају да ће циљеви руске Специјалне војне операције бити остварени. У сваком од сценарија постоје фактори које амерички стручњаци нису предвидели, или су их занемарили
Леонид Савин: Четири сценарија корпорације "Ранд" за свет после сукоба у УкрајиниGetty © Ted Soqui/Corbis

Корпорација "Ранд" објавила је занимљив аналитички извештај под насловом "Опције америчке стратегије према Русији после украјинског сукоба", који је у фебруару 2024. године израдио Центар за анализу велике стратегије САД, пише руски геополитичар Леонид Савин за сајт "Геополитика".

Овај извештај разматра четири сценарија за свет после сукоба у Украјини.

Први сценарио је "Свеопшта нестабилност", који предвиђа раст турбуленција у многим областима, што укључује напетости у Украјини, сукобе између Русије и НАТО-а и стратешко ривалство између САД са њиховим главним нуклеарним противницима – Русијом и Кином.

Према овом сценарију, Украјина остаје буре барута, а обе земље се припремају за нови рат, што прати погоршање политичких односа између Русије и НАТО.

Таква политика САД доприноси ескалацији трке у нуклеарном наоружању, посебно са Русијом и Кином, које настављају сарадњу како би и даље подривале америчке интересе.

То води ка даљој глобалној фрагментацији и омета европски раст, што, према ауторима извештаја, мало утиче на америчку економију.

Руска одбрамбена индустрија наставља са интензивном произодњом, а Кина пружа подршку Русији. НАТО остаје релативно снажан, али неке чланице препознају САД као извор напетости. Аутори наводе да даља помоћ Украјини повећава вероватноћу превентивних удара Русије. Покушаји режима у Кијеву да се освети Русији доводе до милитаризације украјинске власти.

Други сценарио је "локализована нестабилност". И даље постоји ризик од обнављања сукоба у Украјини. Политичке и војне тензије између НАТО-а и Русије се смањују.

Вашингтон има мање оштар приступ према Русији, пошто је ранија помоћ Украјини била узалудна. САД очекују стабилизацију односа са Русијом и пребацују фокус на Индо-Пацифик. Русија се припрема за нови рат у Украјини.

У извештају "Ранда" тврди се да су бројни амерички савезници у НАТО, посебно Немачка, заинтересовани за овакав развој, јер би се утицај САД постепено смањивао, што би захтевало мање америчких ресурса у Европи.

Вашингтон предлаже повратак билатералним споразумима о контроли наоружања и не жели да прими Украјину у НАТО.

У извештају се напомиње да је овај сценарио повољнији за САД. Способност НАТО за одвраћање не би била доведена у питање. Русија током рата у Украјини није напала земље чланице НАТО, упркос западној подршци чланица Украјини, која је била без преседана.

Од "Хладног рата 2.0" до "хладног света"

Трећи сценарио је "Хладни рат 2.0", у коме стратешке и регионалне напетости стварају атмосферу која веома подсећа на хладноратовску.

Напетости дуж линије контакта у Украјини су све мање изражене, а привреда Украјине се постепено опоравља.

САД настављају трку у нуклеарном наоружању и са Русијом и са Кином. Осим тога, САД заоштравају политику према Москви. Ипак, нема знакова слабљења Русије. Расте и руска одбрамбена индустрија. Сви показатељи, чак и западних либералних институција, говоре о расту руског БДП-а.

Кијев више не размишља о контраофанзиви, што води ка демилитаризацији. Аутори признају да би политика САД која наставља подршку Украјини могла да подстакне Русију да покрене превентивни напад.

Четврти сценарио је "Хладни свет". Овде будућност одликује већа стабилност. Нуклеарне тензије између САД, Русије и Кине су ниже него у другим сценаријима.

Односи између НАТО-а и Русије постају све напетији, али је зато смањена вероватноћа директне конфронтације. Прекид ватре у Украјини остаје на снази и очекује се да ће потрајати.

САД имају користи од оваквог, по њих повољног исхода и постају мање агресивне. Америка показује спремност да преговара о сукобима, што води ка деескалацији. САД и Русија остају ривали.

Ипак, ризик од сукоба између НАТО и Русије постаје све мањи, што значи мању фрагментације глобалне економије. Као резултат тога, геополитика не утиче толико на америчку економију.

Очигледно, закључује Савин, сва четири сценарија су писана из перспективе интереса САД и зато не предвиђају да ће циљеви руске Специјалне војне операције бити остварени.

У сваком од сценарија САД се суочавају са факторима које амерички стручњаци нису предвидели, или су их занемарили. Један од њих је однос Русије према данашњој украјинској држави.

image