Свет

Већина Пољака против војног ангажовања у Украјини

Ипак, скоро 40 одсто Пољака би желело да НАТО заузме оштрији став према Русији због њене Специјалне војне операције у Украјини
Већина Пољака против војног ангажовања у УкрајиниGetty © Photo by Klaudia Radecka/NurPhoto via Getty Images

Ново истраживање "Статистике Пољске" (ЦБОС) показало је да се 74,8 одсто Пољака противи да се војска Пољске или било које друге земље НАТО-а умеша у сукоб, а само 10,2 процента подржава такву идеју.

Такође, скоро 40 одсто Пољака би желело да НАТО заузме оштрији став према Русији због њене Специјалне војне операције у Украјини, преноси "Еурактив".

Док 39 одсто становника Пољске сматра да су акције НАТО-а у вези с украјинским сукобом "превише опрезне", готово исто толико (37%) верује да Алијанса реагује на одговарајући начин.

Анкета је показала и да тек 14 одсто испитаника сматра да НАТО претерује на тему рата у Украјини, док 10 одсто нема јасно мишљење.

Пољска је чланица НАТО-а од 1999. године, а Алијанса је врло популарна међу становништвом – више од 90 одсто становника подржава чланство у западном војном пакту.

Према ЦБОС-у, пољска подршка НАТО-у достигла је рекордних 94 одсто у марту 2022, првог месеца након почетка СВО.

Уз то Пољска је примила милионе украјинских избеглица и међу највећим је донаторима Украјини, према подацима Института Кил за економска истраживања.

Што се тиче уласка Украјине у НАТО, Пољаци су подељенији – у прошлогодишњој анкети агенције ИБРиС скоро половина (47,7%) испитаника противила се томе, а 40 одсто је подржало улазак Украјине у овај војни блок.

Истраживање долази након недавне изјаве председника Француске Емануела Макрона да не искључује опцију слања трупа у Украјину, чему су се бројни европски лидери успротивили, док је министар спољних послова Пољске Радослав Сикорски најавио да ће мисија НАТО-а бити успостављена у Украјини, појашњавајући да то не значи да ће се Алијанса придружити сукобу.

image
VV inauguration
banner