Свет

Немачка, Француска и Пољска: Крајње време дошло, Европа мора да улаже у НАТО

Европски савезници треба да преузму свој део колективног терета НАТО-а и покажу спремност да преузму већу одговорност за одбрану Европе
Немачка, Француска и Пољска: Крајње време дошло, Европа мора да улаже у НАТОGetty © picture alliance / Contributor

Министри спољних послова Немачке, Француске и Пољске Аналена Бербок, Стефан Сежурне и Радослав Сикорски позвали су чланице НАТО, поводом 75. годишњице од оснивања "најуспешнијег одбрамбеног савеза у историји", да наставе да подржавају Украјину "колико год буде потребно" и испуњавају обавезе према Алијанси.

Морамо да реагујемо "у складу са чињеницом да овај тренутак може да дефинише будућност у којој ће живети наша деца", навели су министри у ауторском тексту за "Политико".

"Подржавамо Украјину да бисмо одбранили своју слободу и безбедност али такође улажемо у сопствене снаге у Европи. Не треба да се заваравамо: данас је Украјина на удару - сутра може бити неки други део Европе. А Русија неће престати са агресивном и империјалистичком политиком у догледној будућности", навели су министри и поручили да ће "бранити сваки инч НАТО територије" од "агресивне Русије".

Да би Европа била у миру, "руски империјализам" мора бити заустављен, навели су Бербокова, Сежурне и Сикорски и оценили да је Специјална војна операција у Украјини "доказала да је политика уступака према Русији, у нади да би могла да врати мир или стабилност на континент, наивна".

"Због тога би европски савезници требало да преузму свој део колективног терета НАТО-а и покажу спремност да преузму већу одговорност за одбрану Европе", навели су министри и указали да су САД дуго носиле већи терет од осталих, "али је колективна одбрана наш колективни напор".

Како би ојачали безбедност 32 земље Европе и Северне Америке, европске чланице НАТО мораће да издвајају минимум два одсто БДП на одбрану, оживе војну индустрију и производњу и улажу у технологије будућности како би НАТО "задржао технолошку предност над потенцијалним супарницима и снагу своје одбране и одвраћања", објаснили су министри.

Слобода и безбедност у годинама које долазе захтевају модеран и снажан трансатлантски савез. Као Европљани, спремни смо да урадимо свој део, закључили су у тексту поводом 75. година НАТО-а.

image
VV inauguration
banner