Свет

"Нуклеарна опција" на столу: Бајден проверава да ли има овлашћења да затвори границу са Мексиком

Предузимање једностраних акција на граници интерно се описује као "нуклеарна опција"
"Нуклеарна опција" на столу: Бајден проверава да ли има овлашћења да затвори границу са МексикомGetty © Anadolu / Contributor

Амерички председник Џозеф Бајден рекао је да његова администрација проверава да ли има овлашћења да затвори границу са Мексиком без одобрења Конгреса.

"Испитујемо да ли ја имам ту моћ или не", рекао је Бајден у интервјуу за "Унивисион". "Неки сугеришу да бих једноставно требало да покушам, па ако ме суд блокира, блокирао ме је", објаснио је председник.

Портал "Аксиос" наводи да је Бајден јасно ставио до знања да није донео коначну одлуку, додајући да "нема гаранције" да има моћ да предузме акцију на граници без закона из Конгреса.

Таква једнострана акција председника, без одобрења Конгреса, интерно се описује као "нуклеарна опција", нарочито у изборној години када је подршка Бајдену међу латино бирачима опала, а сам председник је на удару критика због проблема илегалне миграције и прелазака границе.

Двопартијски закон који би председнику дао више ресурса и овлашћења да контролише границу пропао је раније ове године.

Током свог говора о стању нације, Бајден је бранио закон и позвао републиканце да му помогну да поправи стање на граници. Пре говора, Бајденови званичници су се поигравали са идејом да практично затворе границу са Мексиком тако што ће одбити тражиоце азила ако пређу илегално.

image
VV inauguration
banner