Свет

У свему виде Русе: Белгија истражује могућу умешаност РФ у изборе за Европски парламент 2024.

Циљ је да се за Европски парламент изабере што више проруских кандидата и тиме оснажи проруска реторика у тој институцији, навео је белгијски премијер
У свему виде Русе: Белгија истражује могућу умешаност РФ у изборе за Европски парламент 2024.© Thierry Monasse/Getty Images

Премијер Белгије Александер Де Кро открио је да државни тужитељи истражују могућу умешаност Руске Федерације у предстојеће изборе за Европски парламент који ће бити одржани од 6. до 9. јуна 2024. године.

Како је рекао, постоје сазнања која су примили од обавештајних служби, да руске скупине гурају проруске кандидате како би ослабили подршку Европске уније Украјини у борби против руске Специјалне војне операције покренуте пре две године.

"Циљ је да се за Европски парламент изабере што више проруских кандидата и тиме оснажи проруска реторика у тој институцији. Ослабљења европска подршка Украјини служи Русији на бојном пољу", рекао је Де Кро, преноси Ројтерс.

Додао је да је истрага покренута након што су чешке власти откриле да руски агенти, активни у Бриселу, настоје да стекну утицај и плаћају заступнике да промовишу проруску агенду.

Како пише Ројтерс, иако је умешаност Русије у европске изборе уочена у Белгији, Де Кро напомиње да исплате готовине нису реализоване.

Запад оптужује Русију да покушава да окрене јавно мњење током изборних кампања, али Москва то одлучно оповргава.

Уочи европских избора у јуну, странке које критикују подршку ЕУ Украјини, за трку укључују француско Национално окупљање, аустријску Слободарску странку и немачки АфД за које се прогнозира да ће добити више гласова него на изборима пре пет година.

Де Кро је рекао да је затражио хитан састанак Агенције ЕУ-а за сарадњу у правосуђе (Еуроџаст). Такође сматра да би случај требало да казнено гони Европска канцеларија за борбу против превара (ОЛАФ), пише Ројтерс.

image
VV inauguration
banner