Свет

Окрутна дилема: УН упозоравају да би одлазак избеглица из Газе у Египат онемогућио решење сукоба

Не смемо доћи до те грозне дилеме, која би заиста могла да угрози најважнију ствар, а то је мир, наводе из УНХЦР
Окрутна дилема: УН упозоравају да би одлазак избеглица из Газе у Египат онемогућио решење сукоба© Tanjug/AP Photo/Fatima Shbair

Уколико становници Газе пређу у Египат како би избегли израелску копнену офанзиву на град Рафа, решење израелско-палестинског сукоба постало би немогуће и изазвало "окрутну дилему" за избеглице, оценио је Филипо Гранди, високи комесар Уједињених нација за избеглице (УНХЦР).

Гранди је истакао да се мора учинити све да се избегне одлив становништва из Појаса Газе, наводи "Тајмс оф Израел".

"Још једна избегличка криза из Газе у Египат, уверавам вас, учинила би немогућим решавање питања палестинских избеглица као последице израелско-палестинског сукоба", рекао је Гранди за Ројтерс.

Шеф УНХЦР-а саопштио је да би у случају напада на Рафу одлазак становника из Газе у Египат била једина опција за њихову сигурност.

"Ова дилема је неприхватљива и одговорност за избегавање ове дилеме лежи у овом конкретном случају на Израелу, окупаторској сили у Гази", каже Гранди.

Он је нагласио да је УНХЦР прикупљао шаторе и залихе и сарађивао са земљама у региону на изради сопствених планова за ванредне ситуације за могући долазак становника из Газе.

Високи комесар је напоменуо да УНХЦР такође узима у обзир потенцијално проширење конфликта на Блиском истоку.

"Али понављам, не смемо доћи до те грозне дилеме, која би заиста могла да угрози најважнију ствар, а то је мир", закључио је Гранди.

image
VV inauguration
banner