Свет

Исправка: Нови закон у Немачкој не омогућава "промену биолошког пола"

Бундестаг није усвојио Закон о родном самоопредељењу који ће омогућити Немцима да могу да мењају пол сваких дванаест месеци и то само уз усмену изјаву.
Исправка: Нови закон у Немачкој не омогућава "промену биолошког пола"Getty © Photo by Sean Gallup/Getty Images

Тачно је да је немачки Бундестаг 12. априла 2024. године усвојио закон који олакшава промену рода и имена у личним документима за трансродне, интерполне и nebinarnne особе. Међутим, није тачно да ће "моћи да мењају пол сваких годину дана".

Наиме, на страници Савезне канцеларије за питања породице и цивилног друштва објашњено је да је "нова промена рода и имена у личним документима" могућа тек након 15 месеци, при чему закон само регулише услове под којима је промена уписа рода и имена у документима могућа. Овај закон конкретно не обухвата медицинске прилагодбе примарних и секундарних полних карактеристика. 

Изнете су тврдње да закон у Немачкој омогућава промену биолошког пола. Биолошки пол се не може променити, те смо након анализе портала раскринаквање.ба унели измене. Објавили смо ову информацију пре него што је немачка влада усвојила нацрт овог закона, тврдећи тада да правни акт који је касније усвојен "службено одређује друштвени и биолошки пол особе без обзира на стварни биолошки статус," што није тачно – нови закон у Немачкој не предвиђа промену биолошког пола.

image