Русија

Медведев: Бајден, Макрон, Шолц и Сунак су саучесници убиства у "Крокусу"

Напад на Москву наредили су Украјинци, каже бивши председник Русије
Медведев: Бајден, Макрон, Шолц и Сунак су саучесници убиства у "Крокусу"www.globallookpress.com © Sergey Petrov

Заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев оптужио је лидере САД, Француске, Велике Британије и Немачке да су били саучесници у недавном терористичком нападу на "Крокус сити хол" у Москви, док је за "украјинске бандеровце" рекао да су они ти који су наручили напад.

"Па поштовани лидери САД и европских земаља! Да ли вам нису довољне изјаве терориста да им је у Кијеву обећано по милион рубаља и да је требало да прођу кроз `рупу` на руско-украјинској граници? Напад је наводно наредио ИСИС, зар не? Прави налогодавци (терористичког напада) су украјински бандеровци, које сте ви однеговали. А саучесници овог убиства сте сви ви - Бајден, Макрон, Сунак, Шолц и тако даље. Нећемо то заборавити!", написао је Медведев на Иксу.

Бивши председник Русије раније је поручио да је јасно да су непосредни извршиоци терористичког напада били не некакви верски фанатици, већ "примитивни плаћеници, убице, које су унајмљене за релативно малу суму новца и научене да пуцају".

Говорећи о организаторима напада, Медведев је подсетио да прве информације које је руска служба добила из телефона терориста указују да се ради о "званичницима нацистичке Украјине".

"Управо се у њиховом дебилном мозгу родила идеја да неуспех на фронту компензују терористичким нападима", прокоментарисао је Медведев.

Када је реч о помоћницима, он је додао да је њих било много и да су то разни људи - они који су им помагали финансијски, учили терористе да пуцају, организовали превоз и тако даље. Ипак, како истиче, међу њима има и званичника НАТО-а, а одговорним се може сматрати и председник Француске Емануел Макрон, због његових изјава, радњи и сарадње са бандеровским режимом. Из тог разлога он је био приморан да лично и преко својих потчињених јавно негира умешаност Француске.

"Очигледно је да су Макрон и други западни руководиоци спонзори овог ужасног терористичког напада. То се не прашта. Неће моћи да се сакрију иза (дипломатског) имунитета. И од данас они нису само непријатељи Русије", упозорио је Медведев.

Подсетимо, руска телевизија је недавно емитовала исечак испитивања терориста. Један од њих је изјавио да им је координатор био извесни Сајфуло, који је одредио мету напада. Такође, терориста је говорио о путу који је био у плану да се искористи како би пребегли у Украјину, а открио је и да им је била обећана новчана награда уколико изведу терористички напад.

Напад се, подсетимо, одиграо 22. марта. У њему је погинуло више од 140 особа, а рањено је више десетина њих.

Русија је обећала да ће ухватити све починиоце и оне који су умешани у напад, након чега су у земљи појачане антитерористичке мере.

Јавност је упозорена да постоји опасност од нових напада, док се у исто време истрага и даље наставља.

image
VV inauguration
banner