Свет

Кинески амбасадор у САД: Не испоручујемо наоружање ниједној од сукобљених страна у Украјини

Ројтерс је пренео речи једног од високо рангираних званичника САД, који је позивајући се на наводне обавештајне податке са којих је скинута ознака поверљивости, изјавио да Пекинг помаже Москви у спровођењу Специјалне војне операције
Кинески амбасадор у САД: Не испоручујемо наоружање ниједној од сукобљених страна у УкрајиниGetty © Lintao Zhang

Кина не испоручује наоружање ниједној страни у сукобу на територији Украјине, рекао је портпарол кинеске амбасаде у Вашингтону Лију Пенгју, преноси ТАСС.

Портпарол кинеске амбасаде је, коментаришући тврдње појединих високих званичника САД да Кина наводно шаље оружје једној од сукобљених страна, за ТАСС изјавио:

"Кина не производи (наоружање), нити је страна умешана у конфликт. Трудимо се да играмо конструктивну улогу у стварању политичког решења. Кина не испоручује оружје ниједној од сукобљених страна."

Подсећања ради, раније је "Ројтерс" пренео речи једног од високо рангираних званичника САД, који је позивајући се на наводне обавештајне податке са којих је скинута ознака поверљивости, изјавио да Пекинг помаже Москви у спровођењу Специјалне војне операције и "најинтензивнијем војном јачању још од ере Совјетског Савеза". 

Према тврдњама америчког званичника, Кина је Русији помагала са технологијом за развој беспилотних летелица и ракета, као и сателитским снимцима и машинским алаткама.

image