Свет

"Вашингтон пост" упозорава: Додатна мобилизација могла би да изазове "панику" у Украјини

Украјински парламент недавно је усвојио предлог закона којим се значајно поједностављују процедуре мобилизације
"Вашингтон пост" упозорава: Додатна мобилизација могла би да изазове "панику" у УкрајиниGetty © Anadolu / Contributor

Мало је вероватно да ће украјински лидери јавно признати размере нове мобилизационе кампање, страхујући да би то изазвало шок широм земље и деморалисало становништво, пише "Вашингтон пост".

Украјински парламент усвојио је ове недеље дуго очекивани закон о мобилизацији, који чека на потпис украјинског председника Владимира Зеленског. То значајно поједностављује процедуре за регрутацију и приморава све мушкарце од 18 до 60 година – укључујући и оне који бораве у иностранству – да се региструју код војних власти.

У последњем тренутку, из закона је укинута клаузула која предвиђа демобилизацију мушкараца који су служили три године, што значи да ће многи војници морати да остану у војсци док се сукоб не заврши. За промену је наводно лобирао Александар Сирски, главнокомандујући украјинске војске.

Кијевски званичници су сигнализирали да им је потребно око 500.000 војника за јачање линије фронта, иако су касније смањили број.

"Вашингтон пост" подсећа да ни Сирски ни Зеленски нису открили ревидирану бројку људи који ће бити предмет "непопуларне" мобилизације. "Најава да би стотине хиљада људи могле бити позване ризикује изазивање панике", пише лист.

Зеленски је био под притиском јавности да демобилише многе војнике који су исцрпљени месецима борби против Русије. Међутим, "Вашингтон пост" наводи да "није јасно како би Украјина могла себи да приушти да демобилише" много људи одједном, с обзиром да су њени редови озбиљно исцрпљени.

Украјински председник је рекао да, иако посланици могу да расправљају о пребацивању трупа у резервни састав, "у редовном законодавству нема демобилизације током рата", објашњавајући да припадници војске могу само да се ротирају или да им се одобри одсуство.

Раније овог месеца, после вишенедељног разматрања, Зеленски је потписао закон о снижавању старосне границе за регрутацију за мушкарце са 27 на 25 година.

Анкета коју је почетком априла спровела истраживачка агенција "Инфо сапијенс" показала је да само 20 одсто украјинских мушкараца старости од 25 до 59 година, који нису припадници војске, размишља о одласку у војску, док 63 одсто не размишља о таквом потезу.

До украјинских покушаја да попуне губитке на фронту долази пошто је руски министар одбране Сергеј Шојгу жртве Кијева од почетка 2024. године проценио на више од 80.000 војника. Крајем фебруара је рекао да су противничке снаге од почетка сукоба у фебруару 2022 претрпеле више од 444.000 губитака.

image