Свет

Норвешка шаље Украјини Ф-16: Од 22 авиона свега 12 у оперативном стању

У питању су авиони које је Ратно ваздухопловство Норвешке повукло из оперативне употребе у јануару 2022. године
Норвешка шаље Украјини Ф-16: Од 22 авиона свега 12 у оперативном стањуGetty © Nicolas Economou/NurPhoto

Поред Данске и Холандије, Норвешка ће бити трећа држава која ће Украјини донирати вишенаменске борбене авионе четврте генерације Ф-16, преноси "Нетависен".

Како је пренео овај норвешки лист, ради се о 22 летелице, које ће Кијеву бити испоручене у склопу пакета од 65 авиона (из све три наведене земље), а испоруку је одобрио Комитет за спољне послове САД.

Подсећања ради, учешће Норвешке у овој иницијативи покренуто је након НАТО самита у јулу 2023. године, када је саопштено да ће ова Нордијска држава учествовати у обучавању украјинских пилота да управљају и одржавају Ф-16. Након овог самита, Норвешка је неколико авиона пребацила у Данску, ради обуке украјинских пилота и помоћног особља.

Међутим, важно је напоменути да од 22 авиона које Осло планира да испоручи, свега 12 се налази у оперативном стању, док ће осталих 10 бити искоришћени за резервне делове и другу опрему неопходну за одржавање ваздухоплова. 

Поред 22 авиона Ф-16 у верзији "блок 10" и "блок 15", Норвешка ће Украјини испоручити моторе, додатну опрему за испитивање, алате, материјале за одржавање, симулаторе, резервне делове, приручнике и техничка документа. Вредност читавог пакета износи око 1,326 милијарде долара.

Такође, постоје и за сада непотврђене информације, да ће међу 22 авиона бити мешавина једноседа и двоседа за обуку.

Иначе, у питању су авиони које је Ратно ваздухопловство Норвешке повукло из оперативне употребе у јануару 2022. године, након 30 година експлоатације. Поред 22 обећаних Украјини, Осло је 2023. године продао Румунији 32 летелице овог типа.

image
VV inauguration
banner