Свет

Авионске примадоне: "Осетљиви" Ф-16 неће много користити Украјини

Кијев се нада чуду, али вишенаменски западни ловци неће бити лаки за употребу
Авионске примадоне: "Осетљиви" Ф-16 неће много користити УкрајиниGetty © Stocktrek Images

Украјини ускоро стижу дуго тражени западни авион Ф-16, али ће за укључивање једномоторног суперсоничног ловца у арсенал бити потребно много више од обуке пилота, упозорава "Политико".

Норвешка, Данска, Холандија и Белгија одлучиле су да пошаљу више од 60 авиона чије пилоте и посаде обучава мултинационална коалиција. Кијеву ће, међутим, бити озбиљан проблем да употреби ловце.

Базе ће бити главне мете за руске нападе, сами авиони "маркирани" руским системима противваздушне одбране, њихова поправка ће бити изазов, а чак и коришћење неприпремљених писта могло би да саботира деликатну летелицу.

Том Рихтер, бивши пилот америчких маринаца који је управљао Ф-16 док је био у Националној гарди, рекао је да је авион "осетљива зверка" у поређењу са авионима МиГ и "сухој" из совјетске ере које Украјинци користе и одржавају.

"Ако сте икада пришли и ставили руке на МиГ-29 на аеромитингу, а затим на Ф-16, само додиром можете да осетите како је Ф-16 инжењерски софистициран. Примадона је и веома је осетљив и треба му добро одржавање", рекао је Рихтер.

Са друге стране, совјетски авиони су "робустнији и отпорнији" и могу да лете са лоше одржаваних аеродрома и треба им мање одржавања.

Софистирицраним западним авионима, тако је потребна припремљена писта, без рупа, јер су једномоторни Ф-16 ниско постављени и сваки каменчић или залутали предмет може да их оштети, објашњавају стручњаци.

Авиони из совјетског доба

Украјина је почетком 2022. године имала 71 ловац Су-27 и МиГ-29, 14 бомбардера Су-24М и 31 јуришни авион Су-25, наводи се у годишњем извештају о војном билансу Међународног института за стратешке студије. Извештај за 2024. каже да Украјина има 78 борбено способних авиона. Русија има 1.169 таквих авиона.

Од почетка сукоба, Словачка и Пољска су послале 33 борбена авиона МиГ-29 у Украјину - многи са унапређеном авиоелектроником и оружјем како би били у складу са стандардима НАТО-а.

Кијев тврди да ће им Ф-16, који су у служби западних ваздухопловних снага 45 година, помоћи у сукобу са Русијом.

"Ф-16 ће значајно побољшати ефикасност наше авијације. Пилот ће моћи да контролише ракете из ваздуха, одређујући циљ. Он може да прими обавештајне податке у борбеном окружењу и да доноси одговарајуће одлуке о гађању циљева. Плус, биће могуће користити ракете ваздух-ваздух које могу да лети и до 180 километара", објаснио је "Политику" Јури Ихнат, портпарол украјинских ваздухопловних снага.

Први авиони би требало да се појаве до почетка лета, саопштило је данско министарство одбране. "Тешко је одредити фиксни распоред за донацију борбених авиона Ф-16, јер постоји неколико услова који морају бити испуњени да би Украјина користила дониране летелице", рекао је министар одбране Троелс Лунд Поулсен.

Припрема терена

Потребно је осигурати да је све, од комплета алата до резервних делова и постоља, на месту - заједно са опремом за безбедно управљање хидразином, високо запаљивом течношћу која се користи за напајање система резервних копија у хитним случајевима Ф-16.

Док украјински пилоти и посаде пролазе обуку за летење и одржавање Ф-16, готово је извесно да ће високо специјализовани западни војници на уговор такође морати да буду у земљи како би надгледали посао, рекао је Џастин Бронк из британског Института РУСИ.

Украјинци морају да науче како да поправљају, одржавају и сакривају авионе од руских радара, шпијуна и сателита. "Наши техничари и инжењери ваздухопловства тренутно се такође обучавају на Западу заједно са нашим пилотима. Они су основа нашег копненог особља", рекао је Ихнат.

Кијев тврди да су Ф-16 лакши, модернији и аутоматизованији од МиГ-ова. "То је као конструкторски млазњак. Можете само да извадите један покварени елемент и пошаљете га на поправку. То је најраспрострањенији млазњак на свету. Прво, лако се одржава. Друго, може да изврши задатке који су Украјини потребни у овој фази рата", објаснио је Инхат.

Како ће слати елементе на поправку, коме, када ће поправљени елементи стићи, како ће избегавати надмоћнију руску авијацију, портпарол украјинских снага није објаснио.

image
VV inauguration
banner