Свет

Шолц у Кини: Почиње друга "ера Меркелове"?

Немачки канцелар састаће се и са кинеским председником Си Ђинпингом
Шолц у Кини: Почиње друга "ера Меркелове"?© Michael Kappeler/picture alliance via Getty Images

Немачки канцелар Олаф Шолц допутовао је у југозападну кинеску општину Чонгћинг, отпочевши своју тродневну посету Кини која ће трајати до уторка.

То је Шолцова друга посета Кини на функцији канцелара, а његово путовање, према писању кинеског "Глобал тајмса", многи пореде са "ером Меркелове", што је позитиван сигнал који наглашава да је европска земља активна у својој жељи да шири прагматичну сарадњу са Пекингом.

Током Шолцове посете Кини, са њим ће се састати председник Си Ђинпинг, а разговараће и са премијером Ли Ћијангом.

Шолц је први лидер велике западне земље који је посетио Кину ове године, а његова посета дешава се након недавних промена у односима Кине и ЕУ након што је Брисел подигао трговинске тензије са Пекингом због нових енергетских индустрија.

Очекује се да би Шолцово путовање могло да помогне у ублажавању тих "расцепа" и умањи ризике од "зеленог трговинског рата", нудећи равнотежу антикинеским гласовима унутар ЕУ, усмеравајући односе блока и Пекинга на здравији и стабилнији колосек. 

"Распоред посете је богатији од претходне посете у новембру 2022, што показује да Шолцова влада настоји да одржи и обогати прагматичну сарадњу са Кином. Постоје дискусије о одређеним сличностима између Шолцовог путовања и претходне посете Кини коју је обавила бивша немачка канцеларка Ангела Меркел", каже за "Глобал тајмс" Чуи Хонгјиан, професор на Академији за регионално и глобално управљање Пекиншког универзитета за иностране студије.

То је, додаје, позитиван сигнал будући да су кинеско-немачки односи достигли врхунац управо у ери Меркелове.

image
VV inauguration
banner