Свет

Шолцова брука у Кини: На аеродрому га дочекало свега неколико новинара и заменик градоначелника

Кина је "свечаним дочеком" немачког канцелара показала шта мисли
Шолцова брука у Кини: На аеродрому га дочекало свега неколико новинара и заменик градоначелникаGetty © Michael Kappeler/picture alliance

Немачки канцелар Олаф Шолц допутовао је у тродневну, званичну посету Кини на позив премијера Лија Ћијанга. Шолцова посета Кини била је прилика да покаже да као канцелар Немачке има глобални углед и да ће учинити све да његова земља задржи титулу "мотора" Европе коју је са увођењем санкција Русији и одустајањем од јефтиних енергената неславно изгубила.

Испоставило се, међутим, да је Шолца - који је притиснутог рекордно ниским рејтингом, поделама у владајућој коалицији и катастрофалном стању привреде због чега је и кренуо пут Кине, у покушају да обезбеди наставак сарадње - репутација претекла.

На аеродрому у граду Чонгкинг, одакле је кренуо у посету Кини - током које ће се сусрети и са премијером и кинеским председником Си Ђинпингом - Шолца је сачекала шачица новинара, а од званичника само заменик градоначелника Хуа Јуан.

Шолцова прва дестинација било је индустријско средиште Чонгкинга, где је са делегацијом министара и пословних лидера посетио компанију коју делимично  финансира Немачка, али и друге локације у граду, који је производна база за кинеску аутомобилску и друге индустрије.

Шолц би требало да посети финансијски центар Шангај, а потом и Пекинг где ће се састати са кинеским руководством.

Немачке компаније су веома зависне од кинеског тржишта, чак и када подршка Пекинга Русији ствара трења са Западом.

Шолц је у новембру 2022. посетио Кину у покушају да ојача везе у јеку геополитичких подела. Тада је дочекан са почастима.

image
VV inauguration
banner