Свет

Увлачење у сукоб: Кулеба прижељкује инсталирање ПВО "патриот" система у Пољској

Украјински председник Владимир Зеленски раније је рекао да им је потребно 25 "патриот" система како би комплетно заштитили украјинско небо
Увлачење у сукоб: Кулеба прижељкује инсталирање ПВО "патриот" система у Пољској© Sebastian Gollnow/picture alliance via Getty Images

Министар спољних послова Украјине Дмитриј Кулеба сматра да је реалан сценарио онај у којем би противваздушни систем "патриот" био постављен у Пољској, са циљем да се заштите западни делови Украјине.

"То је реално. Уствари, то би заштитило НАТО земље од удара дронова или ракета на њихову територију", истакао је Кулеба, а преноси агенција РБЦ-Украјина.

Кулеба је рекао да се различита решења тренутно разматрају са партнерима, који би могли да поделе противваздушне системе са Украјином.

"Када седимо иза затворених врата, ја кажем свим партнерима: Драги пријатељи, шта год желите да изнајмите, учините то уколико желите да сачувате своје границе. То ће сачувати ваше границе, али дајте то и нама", рекао је Кулеба.

У суботу је Немачка саопштила да ће послати додатне "патриот" системе Украјини, а у току су преговори о слању додатног ИРИС-Т система.

Украјински председник Владимир Зеленски раније је рекао да је Украјини потребно 25 "патриот" система како би комплетно заштитила украјинско небо од руских дронова и пројектила.

image
VV inauguration
banner