Свет

Зеленски позвао Модија на самит о Украјини, жели да Индија игра кључну улогу

Мировни предлози које промовишу организатори самита су неприхватљиви за Руску Федерацију, јер се ради и покушајима оживљавања неодрживе "формуле мира" која не узима у обзир руске интересе, саопштила је руска амбасада у Берну
Зеленски позвао Модија на самит о Украјини, жели да Индија игра кључну улогуGetty © Ukrainian Presidency/Handout/Anadolu Agency

Украјински председник Владимир Зеленски упутио је позив индијском премијеру Нарендри МОдију да присуствује самиту о Украјини, рекао је министар спољних послова Украјине Дмитриј Кулеба.

Кијев жели да Индија игра кључну улогу на предстојећем самиту у Швајцарској, појаснио је Кулеба.

Швајцарска планира да средином јуна одржи мировни самит о Украјини, на којем ће учествовати 80 до 100 земаља, пренео је Блумберг.

Руска амбасада у Берну је саопштила да Швајцарска није послала позив за учешће на самиту о Украјини Руској Федерацији али и да Москва ни у ком случају неће учествовати.

Идеја о мировној конференцији коју промовишу организатори је неприхватљива за Руску Федерацију, јер се ради и покушајима оживљавања неодрживе "формуле мира" која не узима у обзир руске интересе, појаснио је руски амбасадор.

Украјински председник је у интервјуу за амерички телевизијски канал Си-Би-Ес признао да не желе све земље да иду на самит о Украјини у Швајцарској због односа са Русијом.

image
VV inauguration
banner