Свет

Јорданска принцеза, убица иранских дронова: Зашто Хашемитска краљевина помаже Израелу?

Упркос великој солидарности са Палестинцима, којих је убијено више од 33.000 у офанзиви Тел Авива у Појасу Газе, Јордан је стао уз САД, Британију и Француску у одбрани израелске територије. Србољуб Пеовић каже за РТ Балкан да ове две ствари нису толико опречне као што можда делују
Јорданска принцеза, убица иранских дронова: Зашто Хашемитска краљевина помаже Израелу?www.globallookpress.com © Nieboer/Keystone Press Agency

У информационом хаосу који је обузео интернет усред првог иранског напада на израелску територију, посебну пажњу су привукле фотографије које наводно приказују јорданску принцезу Селму у пилотској униформи, уз пратеће тврдње да је трећа ћерка краља Абдулаха лично учествовала у обарању иранских дронова над територијом Хашемитске краљевине.

Док принцеза Селма бин Абдулах збиља јесте прва жена која је 2020. прошла теоријску и практичну обуку за управљање борбеним авионима у Оружаним снагама Јордана, скриншотови наводних медијских извештаја о принцези која обара шест иранских дронова су лажни, показали су интернет фект чекери.

Како истиче Икс профил "Ди-интент дата", фотографије су настале када је принцеза Селма предводила напоре јорданског ратног ваздухопловства да ваздушним путем допреми медицинску помоћ расељеним Палестинцима у Појасу Газе.

 

Оно шта такође није лаж, међутим, је чињеница да је Јордан стао уз САД, Велику Британију, Француску и друге савезнике Тел Авива у одбрани израелске територије од напада који је уследио као одговор на бомбардовање иранског конзулата у Дамаску.

Овај потез не проистиче нужно из љубави Амана према Тел Авиву, сматра Србољуб Пеовић са Института за европске студије.

"Јордан је у веома специфичном положају. Приморан је да буде уз САД, имајући у виду да нема поузданог партнера на простору Блиског истока", каже наш саговорник.

Пеовић напомиње да, од локалних актера, Јордан једино са Саудијском Арабијом има значајније односе, али да су и ти односи оптерећени историјским ривалствима двеју владајућих династија.

"Исто тако, Јордан је у доста осетљивој позицији неке врсте заштитника палестинског народа, пошто око 70 одсто становништва Јордана има или корене у Палестини, или рођачке односе са Палестинцима", каже наш саговорник.

Стога, Аман мора бити посебно опрезан на спољнополитичкој арени.

"Јордан заправо има императив да не дозволи Израелу да дехуманизује палестински народ у очима Запада, односно да не да повода за његово уништење", закључује Пеовић.

image