Свет

"Интерсепт": Америчка база у Јордану није имала адекватну ПВО

Прелиминарна војна истрага закључила је да дрон није откривен зато што је летео прениско за застарели радарски систем у бази Торањ 22
"Интерсепт": Америчка база у Јордану није имала адекватну ПВОGetty © Photo by Jordan Pix/ Getty Images

Напад дроном на америчку базу Торањ 22 у Јордану у којем су погинула три војника САД а неколико десетина повређено био је успешан јер иста није поседовала адекватну противваздушну одбрану, што су сви знали, потврдили су војници који су тамо служили. 

Упркос томе што Пентагон улаже значајна средства у технологију која треба да онемогући беспилотне летелице, као и да су већ нападане базе у Сирији у Ираку, војска САД није успела да заустави дрон који је погодио Торањ 22.

"Противваздушна одбрана је била минимална, а можда је није ни било. Махом смо се ослањали на оближњу америчку ваздухопловну базу Мувафак Салти не би ли смо осујетили нападе. Имали смо радарски систем ТПС-75 који је био покварен 80 одсто времена када сам био тамо", рекао је за "Интерсепт" војник који је био у Торњу прошле године.

Прелиминарна војна истрага о којој је писао "Вашингтон пост" закључила је да дрон није откривен зато што је летео прениско за застарели радарски систем у бази. Само седам дана пред напад војска је објавила да је склопила уговор вредан 84 милиона долара како би заменила радаре ТПС-75 из 1960-их година.

Припадници америчких служби који су упознати са ситуацијом у Торњу 22 истакли су слабе могућности мале базе да открије ваздушне нападе и од њих се одбрани.

"Постоје истурени пунктове око базе, али они су немоћни пред нападом. Једино решење је било замрачење", појаснио је амерички војник мислећи на праксу гашења светла у бази током ваздушног напада.

Војник који је тренутно у другој бази у Јордану и који је служио у Торњу 22 поновио је ову колегину изјаву, рекавши да базама у тој области недостају кључне противмере за ваздушне претње, укључујући системе за узбуњивање и одбрамбене системе дизајниране за мале, нисколетеће беспилотне летелице, односно ракетне и артиљеријске нападе.

По његовим речима, мрежа малих војних база у Јордану, Сирији и Ираку мора да се ослања на упозорења која им стижу споља преко безбедне телефонске линије.

Напад дроном на Торањ 22, осим што је довео до смрти тројице америчких војника и рањавања њих још најмање 40, подстакао је продубљивање војног ангажмана САД на Блиском истоку.

image