Свет

Трећи кинески носач авиона спреман за поморска испитивања: На палуби "Фуџијана" четири авиона

Завршетак процеса означавања палубе, као и распоређивање мањег броја авиона на палуби трећег по реду носача авиона Ратне морнарице НР Кине, указују на то је ово пловило на корак од почетка поморских испитивања
Трећи кинески носач авиона спреман за поморска испитивања: На палуби "Фуџијана" четири авионаGetty © VCG/VCG

У протеклих неколико дана, на друштвеним мрежама појавиле су се фотографије које сугеришу да ће кинески носач авиона са електромагнетним катапултом – "Фуџијан", ускоро проћи кроз почетна поморска испитивања. Наиме, на једној од фотографија, направљеној из цивилног авиона у лету изнад бродоградилишта "Јангнан", јасно се види пловило са депласманом од 80.000 тона.

Дубљом анализом објављених слика, може се установити да је процес означавања линија и места за смештај летелица, као и ознака за слетање и полетање, на палуби завршен. 

Ипак, оно што изазива највише пажње јесте присуство четири палубна авиона на палуби "Фуџијана". Један од њих је и КЈ-600 авион за рано упозоравање и контролу ваздушног простора, а поред њега ту су и вишенаменски борбени авиони четврте и пете генерације Ј-15, односно Ј-35 (морнаричка верзија ФЦ-31), као и тренажни авион JЛ-10 (познат и као Л-15).

Завршетак процеса означавања палубе, као и распоређивање мањег броја авиона на палуби трећег по реду носача авиона Ратне морнарице НР Кине, указују на то је ово пловило на корак од почетка поморских испитивања. 

Такође, оно што се још може приметити је одсуство већих инжењерских возила и машина на палуби "Фуџијана", па се очекује да ће додатне макете у реалној величини или чак прави авиони ускоро бити стационирани на летној палуби као део свеобухватног тестирања равнотеже пловила са пуним депласманом.

image