Свет

Уранијум из Француске и даље путује у Русију на прераду

У Сибиру се налази једино постројење за рециклажу уранијума из француских нуклеарки
Уранијум из Француске и даље путује у Русију на прерадуwww.globallookpress.com © Philipp von Ditfurth

Сектор атомске енергије не подлеже западним санкцијама против Русије, али је ипак многе изненадио податак да уранијум из француских нуклеарних електрана и даље путује у Русију. Разлог за то је чињеница да постоји само једно постројење за рециклажу уранијума из реактора: фабрика у Северску, у Томској области у Сибиру, а припада руској државној корпорацији "Росатом".

Антинуклеарна невладина организација "Гринпис" забележила је најмање пет испорука између јануара 2021. и јануара 2022. године. Седам месеци након почетка специјалне војне операције у Украјини, 28. септембра 2022. године, организација је поново открила присуство руског теретног брода "Михаил Дудин" у луци Денкерк, преноси француски "Монд". 

Француска компанија "Орано", која је 2020. године потписала уговор са "Росатомом", потврдила је да је извршила "пет или шест испорука" Русији, укупне тежине 1.150 тона. Компанија је открила за "Монд" да је уговор раскинут, а да је последњи транспорт уранијума обављен у октобру 2022. Осим тога, "Орано" тврди да не планира да потпише нови уговор са руским нуклеарним гигантом.

"Непрекидна путовања овог теретног брода између Санкт Петербурга и Денкерка показују степен до ког је француска нуклеарна индустрија зависна од Русије", оценила је Полин Бојер, активисткиња "Гринписа" и додала да "Француска мора одмах да прекине трговину нуклеарном енергијом са Русијом".

Међутим, овај сектор за сада није предмет санкција ЕУ. 

За разлику од неких других европских земаља, у Француској рад 18 нуклеарних електрана не зависи од Русије. Уранијум се увози из Нигера, Казахстана, Узбекистана и Аустралије, обогаћује и прерађује у постројењима компаније "Орано", а  затим се прави гориво у фабрикама француског "Фраматома" или америчког "Вестингхауса". 

Али, судећи по открићима француског листа, сукоб у Укрaјини који је разоткрио европску и светску зависност од руске нуклеарне индустрије, није сасвим без последица по Француску. 

Потпуни прекид трговине уранијумом између Париза и Москве имао би последице на већ ослабљени сектор прераде, упозорава "Монд" и додаје да би уранијум из искоришћеног горива могао да постане додатни отпад којим треба да се управља, а не материјал који може поново да се користи.

image
VV inauguration
banner