Свет

Пољска променила одлуку: Планирају изградњу три нуклеарне електране

Варшава је изменила пређашње планове о изградњи две нуклеарне електране у сарадњи са САД и Јужном Корејом
Пољска променила одлуку: Планирају изградњу три нуклеарне електранеNone © Tanjug/Armin Weigel/dpa via AP

Заменик премијера Пољске и министар државне имовине Јацек Сасин саопштио је данас у Сеулу да Пољска планира изградњу три нуклеарне електране, у вези са чим су данас потписани договори са Јужном Корејом.

Како преносе пољски и јужнокорејски медији, друга нуклеарна електрана у Пољској биће изграђена у сарадњи са компанијом КХНП (Korea Hydro & Nuclear Power), која је одговорна за око 27 одсто електричне енергије у Јужној Кореји и налази се у државном власништву.

Ово је недеља великих догађаја када је у питању енергетска сигурност Пољске, нагласио је министар на свом Твитеру, објашњавајући да је немогуће одржати независност земље без истовремено енергетске независности.

У наредним годинама биће успостављена не само једна нуклеарна електрана, како је држава раније саопштила, већ три, нагласио је Сасин након разговора са јужнокорејским министром трговине, индустрије и енергетике Ли Цхан Иангом.

Раније у октобру ове године Сасин је написао на Твитеру да ће прва нуклеарна електрана у земљи бити изграђена од стране америчке компаније Вестингхаус Електрик, док се у Вашингтону надају да ће нова сарадња ојачати стратегијско партнерство САД и Пољске.

Нове одлуке Варшаве имају за циљ смањење емисије угљен-диоксида и постепено укидање зависности од угља, јер ће пројекат користити поуздану и сигурну технологију, изјавио је раније пољски министар.

Подсећамо, француска министарка за енергетику Ањес Паније-Рунашер изјавила је да француска енергетска компанија Електрисите де Франс (ЕДФ) ради на томе да ове зиме поново покрене своје нуклеарне реакторе како би земља прошла што безболније кроз енергетску кризу изазвану ратом у Украјини.

Она је рекла да влада предузима кораке да избегне рестриктивне мере у коришћењу енергије током најхладнијих зимских месеци.

У Француској 67 одсто струје обезбеђују нуклеарне електране, што је више него у било којој другој земљи, док се на гас ослања са само седам одсто производње.

image