Свет

Крше право грађана на приватност? Сенат усвојио наставак програма надзора

То је важан део наше националне безбедности, истакао је лидер већине у Сенату Чак Шумер након усвајања контроверзног програма
Крше право грађана на приватност? Сенат усвојио наставак програма надзора© Senate TV via AP

Амерички Сенат је у петак касно увече гласао за поновно одобрење контроверзног програма надзора (ФИСА), замало пропустивши истицање важења програма у поноћ, преноси Ројтерс.

Поновно одобрење обезбеђује оно што присталице називају кључним елементом операције прикупљања спољних обавештајних података Сједињених Држава.

"Демократе и републиканци су се окупили и урадили праву ствар за безбедност наше земље", рекао је лидер већине у Сенату Чак Шумер.

Он је додао да би дозволити да ФИСА истекне било опасно.

"То је важан део наше националне безбедности, зауставити терористичке акте, трговину дрогом и насилни екстремизам", истакао је Шумер.

ФИСА је изазвала критике и републиканских и демократских посланика, који тврде да овај програм крши уставно право Американаца на приватност.

Предлог закона републиканци у Представничком дому блокирали су три пута у протеклих пет месеци, пре него што је прошле недеље усвојен са 273 гласова за и 147 против када је његово трајање скраћено са пет на две године.

Бела кућа, шефови обавештајних служби и највиши званичници у Комитету за обавештајне послове Представничког дома упозорили су на потенцијално катастрофалне ефекте неодобравања програма, који је први пут креиран након напада 11. септембра 2001. године.

Иако је право на приватност садржано у Уставу САД, подаци страних држављана које прикупља програм често укључују комуникацију са Американцима, а домаћа тела за спровођење закона, као што је ФБИ, могу да им приступе без налога.

То је узнемирило и тврдокорне републиканце и крајње левичарске демократе.

Недавна открића да је ФБИ користио ову могућност да тражи информације о демонстрантима из покрета "Блек лајвс метерс" , донаторима кампање у Конгресу и америчким званичницима изазвала су додатне сумње у интегритет програма.

image
VV inauguration
banner