Свет

Касни немачки "мега пројекат": Зашто МРАП-ова из Берлина још нема у Кијеву?

Једино што је засад извесно јесте да је Немачка обећала помоћ. Велико је питање, међутим, када ће та помоћ стићи
Касни немачки "мега пројекат": Зашто МРАП-ова из Берлина још нема у Кијеву?© HUM Images/Universal Images Group via Getty Images

Немачка планира "мега пројекат" подршке Украјини. Кијеву ће, према писању "Билда", испоручити 400 тешких оклопних транспортних возила "МРАП". Али када, ни у Берлину не знају.

Реч је о "возилима заштићеним од мина и заседа" компаније из Флазенбурга ФФГ, а "Билд" сазнаје да је у питању укупно 400 транспортера за које уопште није ни јасно да ли заиста штите од мина, па зато испорука и касни.

"Постоји уговор између ФФГ и Украјине, који финансира Немачка. Према нашим сазнањима, сва возила ће бити испоручена 2024. године", потврдио је портпарол савезне владе, након што је немачки министар одбране Борис Писторијус 19. марта најавио  је немачку подршку Украјини која, између осталог, укључује "100 заштићених пешадијских возила".

"Билд" дознаје да је ипак реч о 400 комада, а позивајући се на тајни документ министарства одбране из септембра 2023.  додаје и да је план био да ФФГ испоручи серије од по 20 возила од јануара до октобра 2024. Дакле, 200 МРАП возила за десет месеци.

Али, ништа од тога.

Портпарол министарства потврдио је "Билду" да до сада није испоручено ниједно возило овог типа, а медиј сазнаје да је распоред испоруке скраћен и одложен. Ове године, Кијеву је требало да стигне само 100 "МРАП" возила а они би, уместо од јануара требало да буду испоручивани од маја 2024. године.

Но и то су изгледа само пусте жеље – немачки медиј сазнао је, такође, из тајних докумената, да ће почетак испоруке бити померен на јун 2024. године. 

Извори из министарства јавно кажу да испорука возила касни због чињенице да ФФГ не прави суштинске компоненте МРАП-а, већ их набавља из САД, па цео процес испоруке касни због "рестриктивних извозних дозвола из САД у Немачку". У тајности, односно, у поверењу, кажу новинарима "Билда" да је реч о нечем другом.

Иако се возило сматра "заштитним од мина", заправо не постоје никакви неопходни сертификати за противминску заштиту којим би се Украјинцима заиста и гарантовала заштита од мина и других експлозивних направа. Иронично, али назив МРАП (Mine resistant ambush protection) буквално значи "отпоран на мине - заштита од заседа".

Штавише, до средине априла нису извршена никаква успешна тестирања експлозива неопходна да би се сертификати добили. Противминска заштита возила коју је обећао ФФГ још није доказана.

image
VV inauguration
banner