Свет

Трамп пред почетак суђења: Данас је веома тужан дан у Америци

Републикански председнички кандидат је поручио да суђење преставља мешање у изборе
Трамп пред почетак суђења: Данас је веома тужан дан у Америци© Victor J. Blue/The Washington Post via Tanjug/ AP

Данас је веома, веома тужан дан у Америци, изјавио је бивши председник САД Доналд Трамп у Њујорку, пред почетак суђења поводом оптужбе да је фалсификовао документацију о исплати 130.000 долара порно звезди Сторми Данијелс, како не би јавно говорила о њиховој наводној афери.

"Овде сам уместо да будем у Пенсилванији, Џорџији, и многим другим местима због кампање. Ово је лов на вештице и срамно је, и долази из Вашингтона", рекао је Трамп.

Он је поновио своје уверење да је суђење "веома неправедан" начин "мешања у (председничке) изборе" у САД, пренео је Би-Би-Си.

Трамп је поменуо и недавну грађанску пресуду у Њујорку, жалећи се да државна тужитељка Летиција Џејмс доводи у питање да ли компанија коју је навео за књижење јемства од 175 милиона долара, "Најт спешалти иншуренс", има довољно средстава.

Он је јутрос на својој платформи "Истина" позвао своје присталице на мирне протесте.

"Демонстрантима који воле Америку требало би да буде дозвољено да протестују испред зграда суда, као широм земље", објавио је Трамп.

Бивши амерички председник данас има два рочишта пред различитим судијама у Њујорку.

"Морам да уложим доста новца", рекао је он, описујући Њујорк као "најнепријатељскије место за пословање", преноси Танјуг.

Доналд Трамп је, према наводима тужиоца, Коену вратио исплаћени новац и то је означено као правна надокнада предвиђена споразумом о ангажовању адвоката али – како наводи тужилаштво – није било ни споразума ни правних услуга, наводи "Глас Америке".

На данашњем суђењу ће тужиоци образлагати оптужницу, према којој је Трампов бивши адвокат Мајкл Коен исплатио 130.000 долара порно звезди Сторми Данијелс како не би јавно говорила о њиховој наводној афери деценију раније, чиме су, како је наведено у тужби, преварени гласачи у данима Трампове кампање 2016, када је његова кандидатура била на удару других открића о сексуално недоличном понашању, преноси "Глас Америке".

"Оптужени му је враћао новац за нелегалне исплате Сторми Данијелс уочи избора. Оптужени је фалсификовао пословна документа зато што је хтео да прикрије своје и криминалне поступке других", рекао је тужилац и додао да је новац исплаћен Данијелс "по налогу оптуженог" и да би се утицало на председничке изборе.

Адвокати републиканског председничког кандидата ће такође дати уводну реч у једином од четири кривична случаја који се воде против Трампа уочи избора 5. новембра на којима ће му као и пре четири године противник бити демократа Џозеф Бајден.

Оптужница коју је подигао тужилац Алвин Браг, у 34 тачке терети Трампа за фалсификовање пословних докумената и прва је оптужница за кривично дело против једног председника САД.

Трамп се изјаснио да није крив по свим тачкама оптужнице и негирао да је имао сексуални однос са Данијелс.

Оптужница је подигнута у марту 2023. године, а почетак суђења био је заказан за 25. март ове године, али је више пута одлаган јер је Трампов тим тражио још времена за прикупљање додатне документације.

Многи правници сматрају да би овај случај могао да има најмање последица по Трампа.

Осуђујућа пресуда га не би спречила да преузме функцију председника, али би могла да нашкоди његовој кандидатури, јер анкете показују да половина независних бирача и сваки четврти републиканац не би гласали за Трампа ако би био осуђен.

image