Свет

Пропалестински протести на америчким кампусима, сукоб студената у елитној француској школи

Сукоби студентских активиста око рата у Израелу избијају са обе стране Атлантика
Пропалестински протести на америчким кампусима, сукоб студената у елитној француској школиGetty © Anadolu / Contributor

Колумбија је отказала часове један-на-један, десетине студената ухапшено је на Њујоршком универзитету и на Јејлу, а капије Харварда затворене су за јавност док неки од најпрестижнијих америчких универзитета покушавају да смање тензије у кампусима због израелског рата са Хамасом.

Више од 100 пропалестинских демонстраната који су камповали на травњацима Колумбије ухапшено је прошле недеље, а слични "протестни кампови" су се појавили на универзитетима широм земље док се школе боре око тога где да повуку границу између слободе говора и безбедности кампуса, пише АП.

Стотине демонстраната окупило се на Њујоршком универзитету, а после "застрашујућих повика и неколико антисемитских инцидената", школска управа је позвала полицију која је похапсила изгреднике.

"То је заиста нечувен напад од стране универзитета који дозвољава полицији да хапси студенте у нашем кампусу", рекао је студент права са Њујоршког универзитета Биул Јун.

Рат у Газ поделио је студенте на пројеврејски и пропалестински табор. Пропалестински активисти затражили су од њихових школа да осуде напад Израела на Газу и да се одвоје од компанија које продају оружје Израелу.

Неки јеврејски студенти, у међувремену, кажу да је велики део критика на рачун Израела скренуо у антисемитизам и учинио да се осећају несигурно, и истичу да Хамас још увек држи таоце отете 7. октобра.

Свађа се прелила и преко океана у Француску где су се чланови десничарских студентских организација сукобили са студентским активистима из левичарског покрета "Непокорена Француска" уочи конференције покретача покрета, троструког председничког кандидата Жан-Лика Меланшона, на елитном Париском институту политичких наука познатом као "Сијенс по".

Меланшону је дозвољено да одржи своју конференцију, након што су академски и јавни званичници отказали догађаје на другим универзитетима и јавним местима због наводних безбедносних забринутости.

Покрет "Непокорена Француска", који је противљење рату у Гази учинио централном темом у својој предизборној кампањи за Европу, осудио је оно што је назвао "цензуром" и "изузетно забрињавајућим преседаном за нашу демократију".

Покрет је био уплетен у контроверзе у последњих шест месеци након што је одбио да Хамас означи као "терористичку" организацију, уместо тога описујући напад 7. октобра као "ратни злочин".

Париски институт политичких наука може да се "похвали" низом истакнутих ученика, укључујући француског председника Емануела Макрона. Универзитет је познат као "легло" француске политичке класе.

Неколико десетина чланова тамошњег студентског огранка "Непокорена Француска" сукобило се са активистима УНИ, студентског синдиката који има традиционално јаке везе са конзервативном странком "Републиканци" и "Немезис колективом", десничарском групом за коју "Политико" наводи да је исламофобична.

"'Непокорена Француска' и крајња левица корумпирају универзитете", рекао је новинарима представник УНИ Ивен Ле Коз.

Студенти који се противе Меланшоновом активизму позвали су универзитете да се ослободи "исламо-левице", док је супарчнички табор одговорио антифашистичким и антиизраелским слоганима.

Меланшона су студенти оптужили да је "саучесник Хамаса" јер је рекао да људе у Гази "масакрирају". Сам Меланшон одговорио је на оптужбе за антисемитизам: "Ми савршено добро знамо разлику између Јевреја и снајпериста израелских снага. Ми не осуђујемо појединце према њиховој религији. Немамо општег непријатеља".

image
VV inauguration
banner