Свет

Немачка учествује у вежби на граници са Русијом: Почела "Велика квадрига 2024" у Литванији

Ова вежба би према распореду требало да се оконча крајем маја, а у њој ће, између осталог, бити ангажовано 200 јединица немачке војне технике, укључујући тенкове "леопард 2" и борбена возила пешадије "пума" и "боксер"
Немачка учествује у вежби на граници са Русијом: Почела "Велика квадрига 2024" у ЛитванијиGetty © Sean Gallup

Више од 3.000 немачких војника учествује у вежби "Велика квадрига 2024" (Grand Quadriga 2024) која је почела у Литванији у уторак. Ова вежбовна активност је део веће, вишемесечне НАТО вежбе "Непоколебљив бранилац 24" која је покренута крајем јануара.

Литванија дели границу са руском ексклавом Калињинградом, као и са најближим савезником Русије – Белорусијом. У одвојеном догађају раније током месеца, Берлин је распоредио војну јединицу у овој балтичкој земљи као део плана да у њој формира оклопну бригаду, која ће тамо бити стално стационирана. Москва је ове планове означила као претњу која захтева "специјалне мере" као одговор.

Вежба "Велика квадрига" би према распореду требало да се оконча крајем маја, а у њој ће, између осталог, бити ангажовано 200 јединица немачке војне технике, укључујући тенкове "леопард 2" и борбена возила пешадије "пума" и "боксер".

У саопштењу од прошлог четвртка, литванска војска написала је да ће "вежба бити усредсређена на премештање две дивизије из централноевропског у регион источне Европе" и додала да ће "литванске јединице које се обучавају раме уз раме са немачким учесницима, испланирати и извршити ову операцију".

Истовремено, Бундесвер је открио да ће његова оклопна дивизија бити транспортована пловилима, железницом и путевима у Литванију, где ће "увежбавати одбрану и контраофанзиву савезничкој територији".

Поред описане, у Литванији ће истовремено бити одржано још неколико војних вежби укључујући "Напад сабљом", "Храбри грифин 2024/2" и "Удар грома" и то све у склопу горепоменутог "Непоколебљивог браниоца".

Подсећања ради, "Непоколебљив бранилац" је означен као највећа НАТО вежба у последњих неколико деценија, у којој ће учествовати око 90.000 војника, 1.100 борбених возила, 50 поморских пловила, 80 хеликоптера, беспилотних летелица и борбених авиона, из 32 државе чланице.

image
VV inauguration
banner