Свет

Столтенберг: НАТО не планира да стационира нуклеарне снаге у Пољској

Генерални секретар НАТО-а говорио је у Пољској на конференцији са британским премијером
Столтенберг: НАТО не планира да стационира нуклеарне снаге у Пољској© Photo by Alastair Grant - WPA Pool/Getty Images

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је данас да очекује да ће Сједињене Америчке Државе остати "снажан и непоколебљив" савезник у НАТО без обзира ко буде победио на овогодишњим председничким изборима.

"САД ће остати снажан и непоколебљив савезник у НАТО", рекао је Столтенберг на конференцији за новинаре у Пољској коју је одржао са британским премијером Ришијем Сунаком, преноси Ројтерс.

Према речима генералног секретара НАТО, Северноатлантска алијанса чини и САД "сигурнијим и јачим".

У интервјуу за "Џи-Би Њуз", Трамп је прошлог месеца осудио земље ЕУ због тога што "користе (актуелну) ситуацију" и поручио им да плате ако желе гарантовану подршку САД.

"САД би требало да поштено плате свој удео, али не и удео свих осталих чланица", рекао је бивши амерички председник.

Трамп је често критиковао и НАТО и поједине земље чланице као што је Немачка, оптужујући их да не плаћају довољно за сопствену одбрану, а ослањају се на Вашингтон да их заштити.

У доктрини НАТО подразумева се да се напад на једну од 30 земаља чланица сматра нападом на све чланице Северноатлантског савеза.

Северноатлантска алијанса не планира да мења конфигурацију својих нуклеарних снага и стационира их на пољској територији, саопштио је Столтенберг.

Раније је пољски председник Анџеј Дуда изјавио да је Варшава спремна да распореди америчко нуклеарно оружје на своју територију у оквиру "Нуклеар шеринг".

Дуда је истакао да се о питању размештања нуклеарног оружја "разговарало већ неко време" током пољско-америчког дијалога.

image
VV inauguration
banner