Свет

Француски издавач тужи генералног секретара НАТО-а: Лажи које су довеле до рата у Украјини

Французима се не говори истина о ескалацији руско-украјинског сукоба, а Јенс Столтенберг је својим "лажима" напао "фундаменталне интересе" Француске, сматра Патрик Пасен
Француски издавач тужи генералног секретара НАТО-а: Лажи које су довеле до рата у УкрајиниGetty © Eduardo Parra/Europa Press via Getty Images

Патрик Пасен, директор издавачке куће "Талма Едишенс", подено је кривичну пријаву против генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга јер је, како наводи портал "Керњуз", овај Норвежанин "лагао" о догађајима који су довели до ескалације руско-украјинског сукоба.

Пасен каже за овај портал да је "изненађујуће" то што се Французима говори да је сукоб почео у фебруару 2022. године, и да је Русија напала Украјину, будући да је Париз био један од гарантора Минских споразума, који је требало да обезбеде мир између Кијева и проруских источних региона, а који су се успротивили новим украјинским властима након државног удара 2014. године.

"У својој тужби објашњавам да је први агресор Украјина. То разумемо када погледамо хронологију. У фебруару 2014. догодила се револуција на Мајдану. То је било рушење изабраног, проруског председника", рекао је он, истакавши да је проглас независности региона Донбаса био у складу са Повељом Уједињених нација и права народа на самоопредељење. Такође, истакао је да Западу то није сметало када је Југославија "експлодирала".

Након што су Доњецка и Луганска Народна Република прогласиле независност, Кијев покреће оно што је назвао "антитерористичком операцијом", наводи Пасен, да би се сукоб завршио споразумима Минск 1 и Минск 2, које се Русија потрудила да "региструје" у СБ УН.

"Следеће, Русија анектира Крим без испаљеног метка. У децембру 2021, Русија је послала два предлога уговора, Сједињеним Државама и НАТО-у, дакле господину Столтенбергу, генералном секретару НАТО-а. За уговор који је послат НАТО-у, можемо рећи да га НАТО није могао прихватити. Али, то је принцип преговора – тражимо што више, па седнемо за сто и покушавамо да приближимо позиције", каже француски издавач.

Средином јануара 2022. године, међутим, догодило се нешто "запањујуће", а то је да је председник САД Џозеф Бајден на конференцији за новинаре изјавио да "ће Русија напасти Украјину и да ће (руски председник Владимир) Путин платити високу цену", а "англосаксонска штампа" већ почиње да нагађа о тачном датуму "инвазије".

"Истовремено, а то је предмет наше тужбе, 19. јануара Јенс Столтенберг је дао интервју за немачки лист 'Шпигл'. Новинар му каже да Руси објашњавају да се НАТО обавезао 1990. године да се не шири даље од Немачке. Столтенберг одговара да је то лаж. Заправо, данас постоје бројни документи који доказују да су то гаранције које су дате Русима. То стоји у тексту моје тужбе и чак сам на сајту НАТО-а открио документ од 17. маја 1990. по коме се НАТО обавезује да неће прекорачити границе Немачке", истиче Пасен.

Како је рекао, Русија се противи уласку Кијева у НАТО јер "не може да прихвати да би осветољубиви украјински режим могао да има нуклеарно оружје", подсетивши да је америчко нуклеарно оружје размештено у бројним НАТО земљама.

Столтенберг је могао Русији да пошаље сигнал за деескалацију тако што би тада изјавио да Украјина није спремна за НАТО чланство, истиче француски издавач.

Сумирајући своју тужбу, Пасен каже:

"Не кажем да је господин Столтенберг започео рат, али он је лагао и то је убрзало рат. Можемо се ослонити на наш Кривични закон јер је лагањем напао фундаменталне интересе нације. Јесте ли од тада видели у каквом је стању наша држава? Јесте ли видели колико смо милијарди послали у Украјину? Помагањем у покретању рата довео нас је у још озбиљнију економску ситуацију, пошто смо већ увелико задужени."

Како каже, Француска и ЕУ немају "више новца за пољопривреднике, за болнице, за пензије... Али имају новца за Украјину".

"Нема сумње да ће француски војници гинути за Украјину, за интересе који су супротни нашим, а што нас већ кошта читаво богатство, будући да ће будуће генерације морати да враћају кредите које узимамо за Украјину, која је корумпирана земља. Милион украјинских војника је погинуло, а то значи да су читаве генерације нестале. Ови људи више неће имати деце. Дакле, можемо сматрати да је Украјина као држава готова", закључује Пасен.

image
VV inauguration
banner