Безбедносни форум у Санкт Петербургу: Каква је могућност сарадње земаља које нису у НАТО

Низ земаља има мање-више сличне проблеме, и кад је у питању тероризам, а и кад је у питању примена тзв. меке моћи појединих НАТО земаља, па је неопходно да буду повезане како би пронашле заједнички одговор, каже проф. др Предраг Ћеранић за РТ Балкан

Међународна безбедносна конференција окупила је у Санкт Петербургу делегације више од 120 земаља, међу којима су и представници држава чланица БРИКС-а, али и Шангајске организације за сарадњу (ШОС).

Државе чланице организација попут БРИКС-а, који је првенствено окренут економској сарадњи, или ШОС-а, који је у свом деловању усмерен и на питања безбедности, све више на састанцима у различитим форматима истичу важност безбедносне сарадње.

Разлози би могли бити и у ономе што је на отварању 12. Међународног састанка високих званичника задужених за безбедносна питања рекао домаћин, секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев. Он је оценио да су непредвидивост и потенцијал да се развију сукоби приметно израженији у међународним односима, док се међународно право и његове институције додатно урушавају.

У питању безбедносне сарадње, на овом састанку са највишег места чуо се и званични став Русије.

"Москва је спремна да сарађује на јачању глобалне и регионалне безбедности са свима заинтересованима и формирању мултиполарног светског поретка који одговара интересима већине земаља", рекао је на отварању скупа руски председник Владимир Путин.

На форуму, иначе, учествују и председник републике Српске Милорад Додик и некадашњи директор српске Безбедносно-информативне агенције Александар Вулин. Обојица ће учеснике упознати са последицама усвајања резолуције о Сребреници у Генералној скупштини Уједињених нација, односно како би овакви потези могли да се одразе на безбедносну ситуацију у региону.

Могућност безбедносне сарадње се све више отвара између земаља које већ сарађују или су партнери у различитим форматима попут БРИКС-а или ШОС-а, указује декан Факултета за безбедност у Бањалуци проф. др Предраг Ћеранић.

"Низ земаља има мање-више сличне проблеме, и кад је у питању тероризам, а и кад је у питању примена тзв. меке моћи појединих НАТО земаља које очито користе технолошку предност како би утицале на јавно мњење оних земаља с чијом спољном политиком нису задовољне. Пошто су исти проблеми, неопходно је да земље буду повезане како би пронашле заједнички одговор, односно примениле ону формулу, у смислу одвраћања, превентиве, одбране, која се код неких показала ефикасном", каже Ћеранић за РТ Балкан.

Он истиче да је прва опасност оно о чему је и председник РС Милорад Додик говорио на форуму, а то су опасности које долазе из сајбер сектора, злоупотребе интернета и вештачке  интелигенције.

"Кривотворење, обмана постало су нешто што се примењује не само када су у питању обавештајне службе, већ на неки начин и спољна политика. Разни фондови, фондације, пројекти, користе се како би се постигао основни циљ, а то је да се промени јавно мњење и изборна воља бирача и то на начин који одговара великим центрима моћи са Запада", рекао је Ћеранић.

Потребно је да земље које имају добре механизме заштите помогну другима и да као што постоји систем безбедности ЕУ или НАТО-а да се то створи и у БРИКС-у или уопште у оним земљама којима је потребна помоћ и сарадња, додаје наш саговорник.

"Мислим да се на том пољу може доста постићи и да се простор за сарадњу тек отвара. Земље које нису чланице НАТО-а треба више да се увежу јер их управо НАТО највише и угрожава", истиче Ћеранић.

Генерал у пензији Митар Ковач указује да се ради о подели на земље које су на позицијама глобализма и које предводе САД и оне које су на позицијама суверенизма, а које још нису добиле пун формат безбедносног ангажмана држава.

"БРИКС јесте у основи више усмерен ка економској, привредној, културној сарадњи држава, али то што у средишту њене пажње није безбедност не значи да неће временом постати. Нарочито имајући у виду овако опресивно и арогантно деловање Запада у Европи, угрожавање мира у Европи и деловања тог истог Запада на Блиском и Далеком истоку где се конфликти могу прошити у регионалне сукобе и имати глобалне последице", каже Ковач.

Различити сегменти безбедности још нису покривени заједничким деловањем држава које баштине исту идеологију и исти или сличан систем вредности, додаје Ковач.

"Међутим, та мултиполарна светска сцена већ данас је реалност, само није формализована да могу да се предузимају различите акције", сматра Ковач.

И он наглашава да тренутна ситуација у свету на кризним жариштима, где се предвиђају процеси даље милитаризације и сукобљавања, подстичу да се све више разматрају начини безбедносне сарадње.

"Стратешка димензија сарадње Кине и Русије даје тон целој организацији БРИКС-а и других регионалних формата где су оне чланице појединачно или заједно и утицаће на убрзање тих процеса. Очекује се од тих водећих држава да ослушну и оне мале државе посматраче, чланове, или оне које су у било ком формату сарадње, да им се нађу у помоћи јер оне јесу угрожене, поготову оне државе које су у додиру са западним НАТО државама", напомиње Ковач.