Русија

Патрушев: Конфликтни потенцијал у међународним односима се значајно повећао

На међународну безбедност утичу и стари и новонастали сукоби, од којих ниједна земља не може остати по страни у условима савремених информационих технологија, оценио је секретар Савета безбедности Русије
Патрушев: Конфликтни потенцијал у међународним односима се значајно повећаоGetty © Russian Foreign Press Service / Handout/Anadolu Agency

Непредвидивост и конфликтни потенцијал у међународним односима сада су приметно порасли, а постоје и трендови девалвације међународног права и његових институција, изјавио је секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев на 12. Међународном састанку високих званичника одговорних за безбедносна питања.

"Како је председник Руске Федерације нагласио у својој видео поруци, то је у великој мери последица преласка на мултиполарни свет, који наставља да изазива одбацивање и противљење појединих држава које настоје да безусловно одрже своју хегемонију", рекао је Патрушев на пленарној седници 12. међународног састанка високих представника задужених за питања безбедности.

Према његовим речима, као резултат тога, постоје трендови ка девалвацији међународног права и његових институција, ерозије централне улоге УН у решавању глобалних и регионалних сукоба.

"На међународну безбедност утичу и стари и новонастали сукоби, од којих ниједна земља не може остати по страни у условима савремених информационих технологија", додао је Патрушев.

Он је истакао да ће "Русија наставити да брани стварање праведног светског поретка који одговара интересима већине земаља, заснованог на принципима једнакости и поштовања културног и цивилизацијског идентитета".

Кијевске власти су од 2014. године убиле око 17 хиљада цивила, од којих готово 400 деце, указао је секретар Савета безбедности Русије.

"Размере ратних злочина против човечности које је починио Кијев показују колико је опасна идеологија нацизма, коју је колективни Запад намерно гајио у Украјини у последњих неколико деценија", навео је Патрушев.

На Безбедносном форуму у Санкт Петербургу обратио се и председник Републике Српске Милорад Додик и поручио да је сукоб у фебруару 2022. године донео нову опасност, а самим тим и угрожавање виталних институција, због чега тренутно имамо нову реалност.

image
VV inauguration
banner