Свет

Сенат донео закон о ТикТоку: Друштвена мрежа на ивици забране у САД

Мере против ТикТока донете су по убрзаном поступку када је председавајући Представничког дома Мајк Џонсон одлучио да их укључи у пакет помоћи за Украјину и Израел, чиме је заобишао потенцијално дугу дебату у Сенату
Сенат донео закон о ТикТоку: Друштвена мрежа на ивици забране у САДGetty © Chesnot

Амерички Сенат је изгласао забрану кинеској компанији "Бајтденс", у чијем власништву се налази ТикТок, да поседује ту друштвену мрежу, чиме је покренуо дебату о томе да ли та забрана крши право Американаца на слободу говора.

Мера, која представља део ширег закона о помоћи Украјини, Израелу и Тајвану, добила је подршку конгресмена из обе партије, који су забринути да та апликација "прикупља податке о више од 170 милиона Американца", као и да је Кина користи за ширење своје пропаганде, наводи "Блумберг".

Предлог закона је подржало 79 сенатора, док је њих 18 било против. Закон ће ступити на снагу када га потпише председник САД Џозеф Бајден.

Закон компанији "Бајтденс" даје рок од годину дана да се одрекне власништва над ТикТоком, након чега би та друштвена мрежа могла да буде забрањена.

Кинеска компанија је већ најавила да ће се борити против одлуке на суду. САД су једно од главних тржишта тог технолошког гиганта, који је једна од најбрже растућих компанија на свету последњих година, наводи "Блумберг".

ТикТок је настојао да ове године десетоструко повећа свој промет на америчком тржишту. То га је нераскидиво повезало са деловима америчке економије, од милиона креатора садржаја, до власника малих предузећа који се ослањају на платформу за оглашавање.

Пекинг највероватније неће дозволити продају ТикТока. Тамошња влада је јасно ставила до знања да не жели да ТикТокови алгоритми и вредни подаци доспеју у америчке руке, рекла је особа анонимна упозната са размишљањем те компаније, наводи амерички портал.

Сенатор из Кентакија Ренд Пол критиковао је нови закон, тврдећи да он крши први амандман америчког Устава, који грађанима те земље гарантује право на слободу говора. Он сматра да ће закон бити оборен на суду.

Закон би такође могао да забрани друге апликације за које председник сматра да су под контролом стране силе и поставља нова ограничења на брокере података које им продају податке.

Мере против ТикТока донете су по убрзаном поступку када је председавајући Представничког дома Мајк Џонсон одлучио да их укључи у пакет помоћи за Украјину и Израел, чиме је заобишао потенцијално дугу дебату у Сенату.

Представнички дом је меру против ТикТока одобрио у суботу, са 360 гласова "за" и 58 гласова "против".

image
VV inauguration
banner