Свет

Турска: Нема ограничења за транспорт руског гаса у Европу

Шеф енергетског одељења Независног удружења индустријалаца и привредника Турске објаснио је да је за његову државу исплативо да преноси руски гас у оквиру постојећих споразума
Турска: Нема ограничења за транспорт руског гаса у Европу© Photo by Muhammed Enes Yildirim/Anadolu via Getty Images

Турској је исплативо да транспортује гас у Европу из других региона, рекао је шеф енергетског одељења Независног удружења индустријалаца и привредника Турске (МУСИАД) Алтуг Каратас у интервјуу листу "Милијет", додајући да нема ограничења у транзиту руског гаса.

"И Русија, и Турска и многе друге земље почеле су да се залажу за то да Турска постане гасно чвориште. За нас је исплативо ако природни гас из других региона тече преко нас у Мађарску, Румунију и Бугарску у оквиру постојећих споразума. Нема ограничења за пренос гаса из Русије у Европу преко Турске", рекао је он.

Он је додао да је због споразума о ЛНГ Турска почела да испоручује и гориво из других држава у друге земље, попут Алжира, Катара и САД.

Караташ је додао да је Турска раније постигла споразуме у сектору нафте и гаса са Либијом и Сомалијом, а постоје договори и са Ираком. Поред истраживања минерала, транспорта, пружања техничких и оперативних услуга, Турска ће добити удео и од енергената произведених у тим земљама, посебно у Либији и Сомалији.

image
VV inauguration
banner