Свет

Израел спреман да крене у напад на Рафу: Постављени шатори за избеглице

На сателитским снимцима компаније "Максар" се види више шаторских кампова у Кан Јунису, где није било ничега 7. априла
Израел спреман да крене у напад на Рафу: Постављени шатори за избеглице© Tanjug/Satellite image ©2024 Maxar Technologies via AP

Израелска војска је спремна да евакуише палестинске цивиле из Рафe и нападне Хамасове центре у граду, за који сматра да је њихов последњи бастион, изјавио је високи израелски званичник одбране, упркос међународним упозорењима о хуманитарној катастрофи.

Набавили су, како каже, десетине хиљада шатора за палестинске цивиле, око 40.000 шатора, од којих сваки има капацитет да прими од 10 до 12 људи.

Портпарол владе премијера Бенјамина Нетанјахуа рекао је да Израел "напредује у копненој операцији", без помињања временског оквира за ову интервенцију.

Интернетом кружи видео у којем се приказуjу редови четвртастих белих шатора који су подигнути у Кан Јунису, граду удаљеном око пет километара од Рафе.

Ројтерс ово није могао да потврди, али је примио слике од сателитске компаније "Максар" на којима се види више шаторских кампова у Кан Јунису, где није било ничега 7. априла.

Израелско Министарство одбране одбило је сваки коментар.

Извор из израелске владе рекао је да Нетанјахуов ратни кабинет планира да се састане у наредне две недеље како би одобрио евакуацију цивила, за коју се очекује да ће трајати око месец дана.

Званичник одбране, који је затражио анонимност, рекао је Ројтерсу да војска може одмах да крене у акцију, али да чека зелено светло од Нетанјахуа.

Рафа, који се налази уз египатску границу, пружа склониште за више од милион Палестинаца који су побегли од полугодишње израелске офанзиве кроз остатак Газе и кажу да је могућност да поново побегну застрашујућа.

image
VV inauguration
banner