Свет

Виртуелни састанак САД и Израела; Тема: Операција у Рафи

Уместо потпуне инвазије, ИДФ наводно планира постепену операцију
Виртуелни састанак САД и Израела; Тема: Операција у Рафи© Tanjug/AP Photo/Hatem Ali

САД и Израел одржаће данас виртуелни састанак на високом нивоу о могућој израелској операцији у Рафи, изјавила су два америчка званичника, а преноси "Аксиос", додајући да Бајденова администрација брине да би израелска инвазија на ову територију довела до масовних цивилних жртава.

Званичници су одлучно демантовали извештаје да је Бела кућа дала зелено светло за операцију у Рафи, ако Израел не нападне Иран у знак одмазде за напад без преседана прошлог викенда.

Америчку страну на виртуелном састанку предводиће саветник Беле куће за националну безбедност Џејк Саливен, док ће Израел представљати министар за стратешка питања Рон Дермер и саветник за националну безбедност Цачи Ханегби. Ово ће бити други такав састанак последњих недеља.

Званичници кажу да се и током последњих неколико недеља, неколико радних група нижег нивоа састало виртуелно како би разговарали о оперативним плановима Израелских одбрамбених снага за Рафу и хуманитарним предлозима.

Планови ИДФ-а, према тврдњама извора "Аксиоса", уместо потпуне инвазије, укључују постепену, спору операцију у одређеним насељима Рафе која ће унапред бити евакуисана.

image
VV inauguration
banner