Свет

Египат доставио Израелу предлог Хамаса за једногодишњи прекид ватре

Како тврди телевизија "Ел Хадат", Каиро је овај предлог изнео на сопствену иницијативу, захтевајући од Израела да потпуно обустави своју операцију у граду Рафа у јужној Гази, у близини египатске границе
Египат доставио Израелу предлог Хамаса за једногодишњи прекид ватреGetty © Chris McGrath

Египатске власти предале су Израелу предлог који је саставио Хамас, који захтева једногодишњи прекид ватре уколико Палестинци зауставе нападе на израелске снаге, јавио је телевизијски канал "Ел Хадат", са седиштем у Дубаију.

Према овом извору, Египат је "предао предлог Хамаса израелској делегацији, који позива на једногодишњи потпуни прекид ватре у Гази у замену за обуставу напада радикалних палестинских трупа на израелске снаге."

Извори "Ел Хадата" тврде да је Каиро изнео предлог на сопствену иницијативу, захтевајући од Израела да потпуно обустави операције у граду Рафа у јужној Гази, у близини египатске границе. Заузврат, египатске власти обећавају да ће обезбедити "напредак у преговорима" са палестинским групама о израелским таоцима у енклави.

Тензије на Блиском истоку поново су се распламсале 7. октобра 2023. године, након што су милитанти из палестинске групе Хамас покренули изненадни напад на израелску територију из Појаса Газе, убијајући становнике и узимајући таоце.

Израел је почео да изводи узвратне ударе на циљеве у Појасу Газе, као и на одређена подручја у Либану и Сирији.

Израелска војска је 1. децембра 2023. оптужила Хамас за кршење примирја које је ступило на снагу 24. новембра и за наставак борбених дејстава у Појасу Газе.

image
VV inauguration
banner