Свет

САД настављају повлачење трупа из афричких држава: Након Нигера, беже и из Чада

Повлачење америчке војске из обе земље долази у тренутку када се Нигер, као и Мали и Буркина Фасо удаљавају од вишегодишње сарадње са Сједињеним Државама и формирања савеза са Русијом, оцењује "Њујорк тајмс"
САД настављају повлачење трупа из афричких држава: Након Нигера, беже и из ЧадаGetty © Photo by Uriel Sinai/Getty Images

Пентагон ће у наредним данима повући део снага за специјалне операције из Чада, објавио је "Њујорк тајмс", позивајући се на америчке званичнике.

Одлука о повлачењу око 75 припадника специјалних снага војске у Нџамени, главном граду те централноафричке земље, наступила је неколико дана након што је администрација председника Џозефа Бајдена саопштила да повлачи више од 1.000 америчких војника из Нигера.

Према писању америчког листа, Пентагон је тренутно приморан да смањи бројност својих трупа у Африци због захтева афричких влада да поново преговарају о правилима и условима под којима америчко војно особље може да делује на њиховим територијама. 

Власти Чада упутиле су писмо САД у којем је предложен прекид важног безбедносног споразума са Вашингтоном, иако није директно наређено америчкој војсци да напусти земљу. То писмо Америка је назвала "претећим".

Одлука Нигера да се повуче из споразума са САД који је дозвољавао америчком војном особљу и Пентагоновим цивилним радницима да раде у тој западноафричкој држави уследила је након што су високи амерички званичници оптужили власти у Нијамеју да раде на споразуму који би Ирану омогућио приступ резервама уранијума у Нигеру, пренели су медији прошле недеље. 

Према писању "Волстрит џорнала", Пентагон је након најављивања повлачења из Нигера саопштио да ће своје трупе преместити у друге земље у региону, попут Мауританије, Сенегала, Обале Слоноваче и Нигерије.

САД су желеле да војску пошаљу и у Чад, али су наишли на негативан одговор тамошњих власти.

Повлачење америчких војника из обе земље долази у тренутку када се Нигер, као и Мали и Буркина Фасо удаљавају од вишегодишње сарадње са Сједињеним Државама и формирања савеза са Русијом, примећује "Њујорк тајмс". 

image