Свет

Балони и змајеви: Због обарања торња, украјинска војска налази нове начине да успостави комуникацију

Ове репетиторе користе везисти и оператери беспилотних летелица, изјавио је војни експерт Андреј Марочко
Балони и змајеви: Због обарања торња, украјинска војска налази нове начине да успостави комуникацијуGetty © Stringer/Anadolu

Јединице Оружаних снага Украјине у Харковској области почеле су да користе змајеве и балоне за подизање антена репетитора, неопходних за успостављање комуникације међу трупама, изјавио је војни експерт Андреј Марочко за ТАСС.

"Током опсежног осматрања територије Харковске области, на местима са неприступачним тереном откривено је неколико ствари које указују на то да украјински војници користе балоне и змајеве како би подигли антене за репетиторе. Ове репетиторе користе везисти и оператери беспилотних летелица", рекао је он, позивајући се на сопствене изворе.

Марочко је додао и да је овакав метод подизања антена "веома ефикасан", јер дозвољава трупама да повећају област у коју покривају комуникациони уређаји, као и да украјинске снаге прибегавају томе због обарања телевизијског торња у Харкову.

Подсећања ради, 22. априла руска војска извршила је напад на Харков, а као резултат успешног удара оштећен је телевизијски торањ, ког је украјинска војска користила као средство за комуникацију.

image
VV inauguration
banner