Свет

Исламска држава Немачка: Алаху акбар у Хамбургу (ВИДЕО)

У Хамбургу су се могли видети транспаренти "калифат је једино решење", "стоп медијској мржњи" и "Немачка диктатура вредности", али и чути повици "Алаху акбар" и "нема Бога до Алаха"
Исламска држава Немачка: Алаху акбар у Хамбургу (ВИДЕО)© Axel Heimken/picture alliance via Getty Images

Више стотина исламиста демонстрирало је у суботу у Хамбургу у Немачкој, захтевајући да се у земљи успостави калифат.

Демонстрирајући против исламофобије, окупили су се у северном делу града, где су се могли видети транспаренти "калифат је једино решење", "стоп медијској мржњи" и "Немачка диктатура вредности", али и чути повици "Алаху акбар", "нема Бога до Алаха", као и позиви за формирање Исламске државе.

Организатор марша, лидер "Муслиманског интерактива" Џо Ададе Боатенг, који су обавештајне службе класификовале као екстремистичку групу, у говору је поручио да је Немачкој потребан "праведни калифат" да би исправио погрешно представљање муслиманских група у медијима.

Дочекало га је клицање "Алаху акбар", или Бог је велики, од стране углавном мушких присталица.

Откако је избио рат између Израела и Хамаса, муслиманске групе широм света критиковале су снажну подршку Немачке Тел Авиву.

Понекад су те критике довеле до позива на радикалнију акцију, са исламистичким групама које цветају на немачким друштвеним медијима.

"Муслимански интерактив", група која је под истрагом обавештајне службе због екстремизма, има 24.000 пратилаца само на ТикТоку. 

Група је претходно организовала демонстрације од 3.500 људи против јавног спаљивања Курана у Шведској у фебруару прошле године, а одржала је и антиизраелске демонстрације након напада Хамаса 7. октобра.

Многи политичари упутили су позиве влади да предузме акцију против групе, због чега је Немачка оптужена за сузбијање слободе говора и угрожавање демократије забранама протеста од 7. октобра, пише британски "Телеграф".

Немачка министарка унутрашњих послова Ненси Фејзер истакла је да мора да буде јасна црвена линија на којој се завршава заштита права на окупљање и говора у Немачкој, те поздравила присуство и будност полиције на демонстрацијама.

"Тешко је поднети сличне исламистичке демонстрације ове врсте на нашим улицама. Добро је што је полиција Хамбурга реаговала великом присутношћу", нагласила је Фејзерова, преноси немачка новинска агенција ДПА.

Овом приликом се огласио и Елон Маск, констатујући на својој мрежи Икс да је "сигурно противзаконито захтевати рушење владе у Немачкој?".

image