Свет

Стано: Лајчак није био неуспешан, напредак дијалога зависи од Београда и Приштине

Портпарол ЕК је нагласио да напредак у дијалогу зависи од спремности две стране за напредак и компромис и поручио да ће Брисел бити присутан, без обзира на мандат изасланика.
Стано: Лајчак није био неуспешан, напредак дијалога зависи од Београда и ПриштинеGetty © Amir Hamzagic/Anadolu

Портпарол Европске комисије Петер Стано је изјавио да то што Београд и Приштина нису напредовале у процесу нормализације није неуспех специјалног изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака, већ због неуспеха две стране да то остваре.

"Чињеница да то до сада нису били у стању да ураде и напредују у процесу нормализације није због наводних неуспеха ЕУ као посредника, већ због њиховог неуспеха да испоруче. Бићемо тамо и ван мандата једног специјалног изасланика ЕУ", рекао је Стано одговарајући на питање новинара поводом тога што Лајчак одлази у септембру на место амбасадора ЕУ у Швајцарској, а да није постигао правно обавезујући споразум између Београда и Приштине који су прихватиле две стране.

Он је додао да је Лајчак, делујући у име високог представника ЕУ и саме ЕУ, уз подршку 27 држава чланица, дао све од себе да се дође до резултата у дијалогу и да се зато не може сматрати неуспехом то што две стране нису потписале споразум.

Портпарол ЕУ је, на питање које је лекције ЕУ научила током мандата Лајчака, који ће од септембра преузети место амбасадора ЕУ у Швајцарској, рекао да је "једна врло јасна лекција - да ако стане нису вољне да напредују, нико не може да их на то натера".

Стано је поручио да ЕУ сматра Охридски споразум правно обавезујућим и да за њих то никада није било питање потписивања.

"Овај споразум је правно обавезујући и нема бољег израза чињенице да је правно обавезујући од тога што је постао саставни део приступног пута и Србије и Косова. Ако не крену са применом, они шкоде себи, својој европској будућности и користима које би њихови грађани могли да извуку из напредовања у дијалогу", рекао је Стано.

Он је подсетио да је специјални изасланик ЕУ "нови инструмент" који раније није постојало, већ је све радио високи представник ЕУ, што показује, како је рекао, колико ЕУ посвећује пажње овом питању и колико жели да помогне тиме што, вољом 27 држава чланице, одређује особу да се посебно бави напретком Београда и Приштине у дијалогу на свакодневном нивоу.

Он је нагласио да ЕУ има међународни мандат у томе и да ће се он наставити, био високи представник Жозеп Борељ или неко други.

Стано је додао да специјални изасланик наставља да ради свој посао и посвећује се бројним састанцима како би се решило питање динара на КиМ и поновио да у дијалогу није питање шта ЕУ мора да уради, него две стране.

Оценио је да ЕУ, као посредник у дијалогу, има улогу да помогне Београду и Приштини да постану део тог блока, понашају се на европски начин и "пронађу компромисна решења о важним питањима за своје грађане".

"Некоме можете помоћи само онолико колико је спреман да прихвати помоћ. Партнери су се добровољно изјаснили да једног дана желе да уђу у ЕУ. То им доноси обавезу да се понашају на европски начин, да напредују. Помажемо им јер су нас питали, имамо мандат од њих и међународне заједнице да будемо посредник. Али, као што би вам рекао сваки посредник, ниво онога што можете постићи зависи од способности и воље страна да направе компромис. То радимо и нећемо одустати од тога, али можете понудити само онолико колико су они спремни да прихвате", рекао је Стано.

Он је нагласио да је  "Лајчак до сада имао и има пуну подршку земаља чланица ЕУ", додавши да су државе чланице до сада биле веома уједињене када је реч о напорима Лајчака и Бореља по питању дијалога Београда и Приштине.

На питање да ли постоји рок за именовање новог специјалног изасланика ЕУ и када ће високи представник ЕУ Жозеп Борељ објавити пријаве за ту функцију, Стано је нагласио да је реч о интерном раду у Савету ЕУ и да не може да улази у временске оквире.

image