Свет

Бивши службеник америчке НСА продавао тајне: Разочаран штетом коју су САД нанеле свету

Џарех Себастијан Далке осуђен је на скоро 22 године затвора
Бивши службеник америчке НСА продавао тајне: Разочаран штетом коју су САД нанеле светуGetty © Bill Oxford

Бивши службеник Агенције за националну безбедност (НСА) који је продао поверљиве податке тајном агенту ФБИ за кога је веровао да је руски званичник, осуђен је на скоро 22 године затвора.

Амерички окружни судија Рејмонд Мур назвао је казну "милосрђем" и Џареха Себастијана Далкеа (32) назвао издајником који је свесно почео да ради за НСА како би продао америчке тајне, преноси "Политико".

Далкеови адвокати тражили су да војни ветеран, који је прошле јесени признао кривицу за шпијунажу у договору са тужиоцима, буде осуђен на 14 година затвора, делом зато што информације нису завршиле у рукама "непријатеља" и изазвале штету.

Помоћник савезног тужиоца Дејвид Краут такође се заложио за блажу казну јер је рекао да је Далке претрпео трауматску повреду мозга, да је четири пута покушао самоубиство и да је доживео трауму као дете, укључујући насиље у породици и злоупотребу психоактивних супстанци.

Према судским документима, Далке, који је радио у НСА око месец дана, рекао је тајном агенту ФБИ да жели да "покрене промену" након што је довео у питање улогу Сједињених Држава у наношењу штете свету. Такође је наводно рекао да је одлучио да сарађује са Русијом јер је његово наслеђе "везано за њу".

Агенту за кога је веровао да је Рус, је рекао и да дугује 237.000 долара.

Према оптужници, Далке је планирао да Русима прода процену претњи војним офанзивним способностима треће, неименоване земље, као и опис "осетљивих" одбрамбених капацитета САД, од којих се неке односе на ту исту страну земљу.

image