Свет

Израел повлачи "патриот" из употребе: Да ли ће амерички системи ПВО завршити у Украјини?

Тренутно смо у процесу смањивања броја батерија, док читав систем не буде повучен, изјавио је командант 138. батаљона ПВО, који је опремљен "патриотима"
Израел повлачи "патриот" из употребе: Да ли ће амерички системи ПВО завршити у Украјини?Getty © David Silverman

Израелске оружане снаге ће у наредним месецима у потпуности повући из употребе "застареле" системе ПВО "патриот" и заменити их савременијим батеријама и напреднијим системима, саопштила је израелска војска, преноси "Тајмс оф Израел".

Претходно је у фебруару ИДФ саопштио да је у току процес повлачења неколико батерија "патриот", те да ће посада бити преобучена за управљање "гвозденом куполом". Како се наводи на сајту израелске војске, "патриот" - у ИДФ-у познат и по ознаци "јахалом" ("дијамант" у преводу са хебрејског) - ће бити расходован заувек у року од два месеца.

"Тренутно смо у процесу смањивања броја батерија, док читав систем не буде повучен", изјавио је командант 138. батаљона ПВО, који је опремљен "патриотима".

Првим "патриотима" који су допремљени у Израел 1991. године током Заливског рата, управљала је америчка војска и тада су ови системи успели да оборе мањи број балистичких ракета "скад" лансираних из Ирака.

У оперативну употребу израелске војске, "патриот" је ушао исте године, али је прво успешно пресретање овим системом ИДФ остварио тек 2014, када је оборен дрон лансиран из Појаса Газе. Од тада до данас, израелски "дијаманти", оборили су свега десетак циљева, укључујући и један борбени авион сиријске авијације који је ушао у ваздушни простор Израела 2018. године.

Ова најава ИДФ-а уследила је само неколико недеља након иранског напада, током ког је већина циљева оборена уз помоћ САД, Јордана, Велике Британије и Француске, као и дејством система ПВО израелске производње.

Из израелске војске нису открили шта ће се десити са батеријама "патриот", које ће бити повучене из употребе, али је одавно познато да је амерички систем веома тражен у Кијеву. Стога се може наслутити да ће коначна дестинација расходованих "патриота" бити управо украјински фронт, где би амерички системи уместо скупљања прашине, могли бити претворени у њу.

image