После Јапана и Јужна Кореја хоће у пакт против Кине

Сеул би могао да постане члан "Стуба 2" овог пакта који је задужен за развој напредних ратних способности

Јужна Кореја разматра да се придружи пакту АУКУС који чине Аустралија, Уједињено Краљевство и Сједињене Америчке Државе, окупљене ради одвраћања Кине у Индо-Пацифику, потврдио је министар одбране те земље Шин Вон Сик, а пренео "Дојче веле".

Шин је ово саопштио на конференцији за новинаре након састанка са колегама, министарима одбране и спољних послова Аустралије и Јужне Кореје у Мелбурну.

Основан 2021. године, АУКУС је двостепени безбедносни пакт за супротстављање растућем утицају Кине у азијско-пацифичком региону.

"Стуб 1" је фокусиран на обезбеђивање Аустралије флотом нападних подморница на нуклеарни погон.

Очекује се, међутим, да би Јужна Кореја могла постати део "Стуба 2" чији је циљ развој напредних ратних способности као што су вештачка интелигенција, поморски дронови и хиперсоничне ракете.

"Подржавамо активности АУКУС 'Стуба 2' и поздрављамо то што чланови разматрају Кореју као партнера АУКУС 'Стуба 2'", рекао је Шин.

"Фајненшел тајмс" је пре неколико дана најавио консултације земаља чланица АУКУС-а о проширењу алијансе на Јапан будући да је та земља "природни кандидат" као кључни савезник САД, Британије и Аустралије у Азији.