Свет

АУКУС се шири? Из страха од Кине, безбедносни пакт разматра укључивање Јапана

САД, Велика Британија и Аустралија размотриће укључивање Јапана у одбрамбени савез
АУКУС се шири? Из страха од Кине, безбедносни пакт разматра укључивање ЈапанаGetty © Anadolu / Contributor

Сједињене Америчке Државе, Велика Британија и Аустралија требало би да почну преговоре о довођењу нових чланица у АУКУС са циљем одвраћања Кине у Индопацифику.

Како наводи "Фајненшел тајмс", министри одбране земаља чланица АУКУС-а у понедељак би требало да започну консултације о проширењу Алијансе на Јапан будући да је та земља "природни кандидат" као кључни савезник САД, Британије и Аустралије у Азији.

Јапан у последње време повећава своју потрошњу за одбрану и улаже више у развој хиперсоничног оружја - које је важан део такозваног Другог стуба АУКУС-а. Довођење других партнера би такође помогло у расподели трошкова развоја технологија.

Док је Америка заинтересована за чланство Јапана у АУКУС-у, Аустралија и Британија нису толико, делом због компликација у трилатералној сарадњи, а делом и зато што сматрају да Јапану још недостају безбедносни системи потребни за заштиту веома осетљивих информација.

Дебата се води и у Јапану. Иако Токио подржава савез, неки званичници се залажу за опрезно напредовање с обзиром на поделе унутар земаља АУКУС-а.

У интервјуу за "Фајненшел тајмс" јапански премијер Фумио Кишида је рекао да није донета званична одлука о томе како ће Јапан сарађивати са АУКУС-ом у будућности.

"Да бисмо постигли слободан и отворен Индопацифик, морамо да ојачамо нашу сарадњу са САД, Аустралијом и Великом Британијом, које су важни партнери у безбедности и одбрани", рекао је он.

image
VV inauguration
banner