Свет

Британски стручњаци упозоравају: Немамо довољно средстава ПВО

Како наводи "Скај њуз", током Хладног рата Велика Британија је имала развијену вишеслојну мрежу система ПВО који су били распоређени дуж обале и у дубини територије, а осим копнених платформи у њу су били укључена ваздухопловна и поморска средства
Британски стручњаци упозоравају: Немамо довољно средстава ПВОGetty © Ian Vogler - Pool

Уједињено Краљевство је постало изузетно рањиво на претње попут ракета и дронова, након неколико деценија смањивања трошкова за одбрану, што је довело до нарушавања њене ПВО, пише "Скај њуз" позивајући се на изворе из војске и ветеране Хладног рата.

Иако постоје индиције да војни врх Велике Британије ради на истраживању опција како би обновио способност своје државе да обрани кључне инфраструктурне објекте - као што су електране, војне базе и зграде државне администрације - од напада крстарећим и балистичким ракетама какве изводи Русија у зони СВО, британско небо је према мишљењу многих тренутно недовољно заштићено.

Такође, наводи се и да би било какав план за изградњу "интегрисане противваздухопловне и противракетне одбране" коштао неколико милијарди фунти, што би изискивало додатно повећање издвајања за одбрану и то изнад 2,5 одсто БДП-а, које је предложио премијер Сунак.

"Да ли УК може да заштити своје градове у случају салва ракета? Не може. Да ли грађани знају шта да раде у случају ваздушног напада? Не знају. Једноставно речено, да ли смо заштићени? Нисмо", наводи високо рангирани неименовани извор британске војске.

Како наводи "Скај њуз", током Хладног рата Велика Британија је имала развијену вишеслојну мрежу система ПВО који су били распоређени дуж обале и у дубини територије, а осим копнених платформи у њу су били укључена ваздухопловна и поморска средства.

Међутим, 1991. године после распада Совјетског Савеза читав арсенал система ПВО "бладхаунд" је повучен из употребе, чиме је одбрамбена способност британске војске знатно ослабљена. Слична судбина задесила је и ваздухопловне јединице, па је тако од 30 ескадрила састављених од ловаца (вишенаменских авиона), данас остало свега девет.

Иако су савремени авиони - Ф-35 и "тајфун" и савремени системи ПВО "скај сејбр", којих Британија има шест, знатно напреднији од својих претходника, њих једноставно нема у довољним количинама, како би се заштитили сви кључни инфраструктурни објекти у држави и трупе размештене у прекоокеанским мисијама.

Ништа боље није ни стање у Краљевској морнарици, која на располагању има укупно шест разарача класе "тајп 45" опремљених системима за одбрану од балистичких ракета. Од шест бродова, само три су "оперативна", а један се већ користи за операције на Блиском истоку, тј. у Црвеном мору.

Имајући у виду бројне проблеме британске морнарице, упитно је и колико су ова три разарача заиста оперативна, односно употребљива за заштиту од претњи из ваздуха.

image