Свет

Орбан упозорава: Европа се игра ватром говорећи о рату

Будимпешта ће повећати издвајања за одбрану ако се рат у Украјини продужи, истакао је премијер Мађарске
Орбан упозорава: Европа се игра ватром говорећи о ратуGetty © Luka Dakskobler/SOPA Images/LightRocket

Разговори лидера ЕУ "о рату у Европи" показују њихове праве намере. Европа се игра ватром, изјавио је мађарски премијер Виктор Орбан на радију Кошут.

Орбан је подсетио на недавну изјаву шефа европске дипломатије Жозепа Бореља да "ширење рата на Европу више није фантазија", као и на речи пољског министра спољних послова  Радослава Сикорског да "конфликт нема дипломатско решење, већ да само може да се реши војном силом".

"Сви ти разговори су имплементација стварних политичких намера и промишљања. Европа се у овом тренутку игра ватром, а ми балансирамо на граници рата и мира", поручио је Орбан.

Како је истакао, Мађарска ће морати да повећа потрошњу на одбрану и следеће године, ако се сукоб у Украјини продужи и 2025. године, смањујући на тај начин износ расположивих средстава за остале трошкове.

"Ако се сукоб у Украјини продужи до 2025. године, нивои издвајања за одбрану Мађарске за 2023. и 2024. годину неће бити довољни и мораће да буду повећани", нагласио је.

Критике на рачун ЕУ

Орбан је критиковао ситуацију у Европској унији, тврдећи да је готово непрепознатљива од блока којем је Будимпешта приступила пре 20 година.

Орбан је био снажан заговорник тог потеза 2003. године, када су Мађари великом већином гласали да њихова земља постане чланица ЕУ. Приступање земље је завршено 1. маја наредне године.

Међутим, политика блока се од тада значајно променила, приметио је мађарски лидер.

Он и даље сматра да је чланство у Унији у националном интересу, али је навео неколико тачака око којих се не слаже са Бриселом.

Када се Будимпешта придружила блоку, није очекивала да ће бити приморана да прима имигранте из других делова света или да ће бити под притиском због тога што се у њеном уставу брак дефинише као заједница између мушкарца и жене, рекао је Орбан.

Орбан је такође, навео да је забринут за будућност Европе и да мађарска влада неће дозволити да Мађарска буде присиљена да у уђе у рат трећи пут, након што је учествовала у Првом и Другом светском рату.

Премијер Мађарске сматра да је потребно европско безбедносно решење које укључује Русију и да је од рата у Украјини највише профитирала америчка војна индустрија, пошто су САД упутиле највећу војну помоћ Кијеву.

"Наше историјско искуство са ратом је да можете само изгубити. Што сте ближе ратној зони, то је већа цена коју плаћате", навео је Орбан.

Мађарска је знатно повећала издвајања за одбрану прошле године и то на 2,43 одсто БДП-а, што је изнад два одсто, на шта су се обавезале чланице НАТО-а.

image